Džeko: Zbog rata sam kasno počeo trenirati, ali oduvijek sam bio golgeter

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko dao je veliki intervju za klupsku stranicu Rome, za koju je ovog ljeta produžio ugovor govoreći kako se tu osjeća kao kod kuće.
Za početak je klupske novinare interesovalo odakle je potekla Edinova strast prema nogometu.

“Ne znam. Moj otac je bio nogometaš u nižim bh. ligama pa je to vjerovatno pomoglo svemu. Ali morate se sjetiti da je bio rat u BiH kada sam bio mlad. Tako sam poprilično kasno krenuo, tek nakon što je rat završen. Čim je završio, moj otac me odveo sa devet i po, deset godina da igram nogomet, na prve treninge. A onda sam i pogledao nekoliko njegovih utakmica, jer to nisam mogao učinit ranije zbog rata. Mislim da je to u genima, ali to je i nešto što svi mi želimo raditi. Djeca se uvijek vole igrati s loptom, a za mene sve polazi odatle”, rekao je Džeko.

Posebno su se interesovali za rat u Bosni i Hercegovini.

“Bio sam svjestan svega. Definitivno znam šta je bilo. Ali to je sad u prošlosti. Ne želim sada o tome razgovarati. Očito je da sam bio mlad, imao sam nekih šest godina. Međutim, iako sam ja bio svjestan, puno je teže bilo za moje roditelje i za ostale starije ljude. Za djecu, znate, uvijek želite da se igrate, a ponekad niste mogli svjesni svih opasnosti”, dodao je Edin.

Naš kapiten se nije mogao sjetiti da li je uvijek znao da će biti napadač u karijeri.

“Ne sjećam se. Naravno, na početku, kada imaš deset i sve kreće, smještaju vas bilo gdje. S vremenom počinju pronalaziti najbolju poziciju za tebe, onu za koju misle da si stvoren za nju. Ali znajte, uvijek sam postizao golove i bio golgeter. Nekad sam malo igrao i desno krilo, ali uglavnom sam uvijek pokušavao postići pogotke”, ispričao je Džeko.

U bogatoj karijeri Džeko je bio impresivan u svim klubovima, a titulu je osvojio i s Manchester Cityjem u Engleskoj.

“City nije dugo ništa osvojio i postojao je veliki pritisak. U Wolfsburgu niko nije ni očekivao da osvojimo ligu. U Cityju su svi očekivali da ćemo u nekom trenutku osvojiti titulu. Kupili su tada velike igrače, bilo je puno dobrih igrača. Postojao je pritisak da se to osvoji. Na kraju smo i uspjeli. Dva puta smo osvajali titulu”, rekao je Edin pa se osvrnuo na navijače aktuelnog engleskog prvaka.

“Ne znam, možda me cijene još više nego kad sam bio tamo. Kad ste tamo, ljudi se mogu naviknuti na vas. Stvari se mogu promijeniti u ovisnosti od toga kako igrate. Uglavnom to ovisi o rezultatima tima. A onda kad odeš može biti isto kao s djevojkom. Tek kad ode, shvatiš šta si zapravo imao i izgubio. Ipak, mislim da me cijene i više nego sada kada sam bio tamo. Neki me zovu legendom. To je lijepo”, istakao je Džeko.

Kapiten reprezentacije BiH se dotakao i novog ugovora s Romom.

“Ukoliko ostanem još tri godine, u ovom klubu bih ukupno proveo sedam godina. Do tada će to biti najduži period koji sam proveo u bilo kojem klubu. To će biti klub za koji sam postigao najviše golova, to će vjerojatno biti ekipa za koju sam igrao najviše utakmica. I, naravno, nadam se i s ponekim trofejima. To je uvijek bio cilj”, poručio je Džeko.
Klix