Koliko u prosjeku provedimo sati na mobitelu svaki dan i šta pogrešno radimo

Provodite li previše vremena na telefonu? Te minute provedene listajući naslovne strane društvenih mreža lako se nagomilaju i prije nego što to shvatite izgubit ćete sate i sate sedmično koje biste mogli i produktivnije potrošititi. Pisac Adrienne Matei dnevno provodi dva sata i 20 minuta na svom telefonu, što bi moglo izgledati normalno, dok ne shvatite da to iznosi punih 35 dana u godini.

“Prije nego što sam počeo pisati ovaj članak, proveo sam 20 minuta radeći nešto na svom telefonu. Prije toga sam provjeravao e-mail, čitao vijesti i pregledavao društvene medije u krevetu. Telefon mi je obično nadohvat ruke, što mi se čini prilično tipično za sve koji imaju telefon”, kazao je Matei.

U broj ovih sati, dodao je Matei, nisu uračunati oni koje provodi na laptopu, niti vrijeme dok gleda Netflix.

Prema istraživanju kompanije “RescueTime”, jednoj od nekoliko aplikacija za iOS i Android stvorene za nadgledanje upotrebe telefona, ljudi obično provode u prosjeku tri sata i 15 minuta na svojim telefonima svaki dan, a prvih 20 posto korisnika pametnih telefona troše više od četiri i po sata.

Američki stručnjak za spavanje doktor Michael Breus rekao je da neke stvari nije pametno raditi kada se probudimo usred noći, uključujući i ono što rade gotovo svi, a to je provjeravanje koliko je sati na mobitelu. Tada je, pojašnjava, puno teže ponovo utonuti u san jer drugi dan nećete biti odmorni i vaša produktivnost će biti manja.

S druge strane, savjetnica za poslovno upravljanje Gabriele Thies preporučila je da se privatni e-mailovi i poruke provjeravaju samo u određeno vrijeme dana, naprimjer ujutro pa ponovo poslijepodne.

“Trebali biste odmah odgovoriti samo na one poruke koje su hitne, inače odgovorite na njih kasnije”, kazala je Thies.
Klix

Back to top button