Rudnik mi je djeci uzeo oca, a sad su meni dali otkaz!

Samohrana majka dvoje djece Samra Jašarević (35) iz Zenice razočarana je u Rudnik mrkog uglja (RMU) Zenica, Upravu, Sindikat, „Elektroprivredu BiH“… s obzirom na to da je, nakon šest mjeseci rada u Staroj jami, dobila otkaz.

Posebno je pogađa to zato što je posao dobila nakon što je njen suprug 22. oktobra 2012. stradao u Staroj jami. Posao koji je dobila u aprilu ove godine, uslijedio je po članu 17. Kolektivnog ugovora Rudnika, ali su joj danas svi okrenuli leđa.

Zakonska obaveza zbrinjavanja
– Suprug mi je poginuo u Staroj jami kad ga je traka koja izvlači ugalj, uhvatila i doslovno rastrgala. Čekala sam ga tog kobnog jutra u kući. Trebao je doći iz noćne, ali umjesto njega, na vrata su došli iz Uprave da saopće tu vijest – govori ona.

Bol koju je tada doživjela, kaže, osjeća i dan-danas. Posebno zato što su njihova malena djeca ostala bez oca.

– Trebalo mi je dosta vremena, kao i djeci, da dođem sebi. Nakon što sam psihički ojačala, dobila sam, prije šest mjeseci, posao komercijaliste u Staroj jami. To je dogovor koji sam postigla s Rudnikom nakon tragedije. Oni su, dakle, zakonski obavezni da zbrinu porodicu i zaposle jednog člana porodice poginulog – kaže ona.

Rahmetli suprug radio je pet godina u Rudniku, tek je bio dobio rješenje zastalno, a onda je doživio tragediju, govori Jašarević
Ističe da su dobili finansijsku pomoć od Rudnika te da su taj dio maksimalno i korektno ispoštovali.

– Ali, nema tog novca koji može nadomjestiti mog supruga niti vratiti djeci oca. To je trenutna pomoć. Od nje smo se osigurali stambeno, da imamo gdje živjeti. Ali, ne živi se godinu-dvije, treba cijeli život opstati, školovati djecu. Zato mi je posao bio itekako bitan – govori ona.

No, 27. septembra dobila je obavijest da joj neće produžiti ugovor.

– Značili su mi ta plaća i topli obrok. Djeca rastu, potrebe su sve veće. Obećavali su mi produženje ugovora, a na kraju sam prepuštena sama sebi. Išla sam u Upravu, rekli su mi da su im ruke vezane, da trebaju dobiti saglasnost od “Elektroprivrede BiH” – govori ogorčena Jašarević.

Drugi put mi se ruši život
Nakon toga, svjesna da nema drugog izlaza, pismeno se obraćala na brojne adrese, pa i Sinanu Husiću, ali nikad nije dobila nikakav odgovor, što ju je shrvalo.

– Boli me što svi, pa i zenički i federalni Sindikat, govore da niko neće ostati bez posla, a učinili su to ženi poginulog rudara. Ovo je drugi put da mi se ruši život. Oduzeli su mi djeci oca, a sada i egzistenciju za život – kroz suze nam govori.

Svi su mi okrenuli leđa

Njeno dvoje djece, koja su četvrti i osmi razred, svjesno je, također, situacije u kojoj se nalaze. Uprkos činjenici da su se svi oglušili na njene vapaje, Samra Jašarević ne gubi nadu.

– Čekala sam da me neko spomene u Sindikatu, ali niko ništa. Ogorčena sam. Svi su mi okrenuli leđa. Ako nisu htjeli radi mene da se bore za moju djecu, trebali su to radi mog rahmetli muža. Kazala sam i novom direktoru Edinu Pašiću, ali ništa mi nije rekao – kaže, jecajući, Jašarević, koja ne zna kako dalje kroz život.
AVAZ

Back to top button