Narodna kuhinja u Tuzli pred zatvaranjem, Vlada tvrdi da su nenamjenski trošili novac

Iz Vlade ovakvu odluku pravdaju nenamjenskim trošenjem novca koji je bio usmjeren za hranu u periodu od tri godine, a s druge strane, iz Merhameta ovu tvrdnju negiraju, uz obrazloženje da su sredstva namjenski utrošena.

Narodna kuhinja Imaret dnevno priprema 2.400 obroka koje osim korisnicima u Tuzli, dijeli i na punktovima u Lukavcu, Gračanici i Kalesiji. Direktorica Regionalnog odbora Merhameta Mensura Husanović za Klix.ba kaže da je stanje u kuhinji trenutno izuzetno teško te da je upitan njihov opstanak, s obzirom na to da im Kantonalna vlada već 10 mjeseci nije uplatila nijednu marku.

“Mi više nemamo namirnica, a obroke ćemo moći pripremati još narednih pet do deset dana. Obaveze prema dobavljačima su ogromne, ali se nadam da će sredstva od Vlade TK, prema zadnjoj odluci, u narednih nekoliko dana biti uplaćena, kako bismo izmirili obaveze i nastavili s redovnom podjelom obroka”, kazala nam je Husanović.

Dok u Imaretu muku muče s pravljenjem obroka, Vlada TK dala je saglasnost na odluku o umanjenju novčanih sredstava za 2019. godinu za 63.195,10 KM. Svoj potez Kantonalna vlada pravda nenamjenskim utroškom sredstava od Regionalnog odbora Merhameta tokom 2016., 2017. i 2018. godine, što je utvrdila posebno formirana komisija od Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

“Kada donosimo odluku mi isključivo odobravamo sredstva za potrebe narodne kuhinje Imaret. Kako je navedeno u jednom od članova, tri mjeseca od utroška sredstava korisnik je dužan opravdati sredstva i ti rokovi su probijeni. Komisija je u 2016. godini utvrdila 10.180,58 KM, u 2017. 51.671 KM i 2018. 1.343 KM nenamjenski utrošenih sredstava”, kazao je za Klix.ba Admir Hrustanović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Nenamjenski utrošene 63.000 KM?

On je naglasio da je Merhametu za 2019. godinu od planiranog godišnjeg iznosa 300.000 KM umanjeno 63.195,10 maraka koliko iznosi ukupno nenamjenski utrošeni novac.

Nabavka kombija jedan je od primjera ministarstva za nenamjensko trošenje sredstava koja su od Vlade TK naznačena samo za sufinansiranje narodne kuhinje, odnosno nabavku namirnica za pripremu obroka.

“Daleko od toga da novac nije utrošen u nabavku kombija, ali mi sredstva ne dajemo za tu namjenu, već isključivo za sufinansiranje rada kuhinje”, rekao je Hrustanović, naglasivši da se utvrđivanjem nenamjenskog utroška novca sve ingerencije resornog ministarstva završavaju, a da li će neko odgovarati za nenamjenski utrošak sredstva trebala bi odlučiti interna revizija.

S druge strane, navode Vlade TK iz Merhameta negiraju, a u svom obrazloženju navode da su sva sredstva namjenski utrošena. Husanović ističe da tranše Kantonalne vlade kasne i po godinu dana te je sredstva iz budžeta TK nemoguće za proteklu godinu utrošiti u tromjesečnom periodu godine koja je u toku, kako je navedeno u odluci.

“Problem je nastao zbog činjenice da odobrena sredstva od ministarstva nisu na vrijeme i prema planu uplaćivana na naš račun. Naprimjer, kompletan iznos namijenjen podršci radu narodne kuhinje za 2017. godinu uplaćen je u roku od dva mjeseca 2018. godine. U odluci resornog kantonalnog ministarstva stoji da su se sredstva morala utrošiti u roku od tri mjeseca od zadnje uplate, što realno nije bilo moguće. Komisija resornog kantonalnog ministarstva nije priznala dostavljene račune koji su i jedan dan prelazili naznačeni rok. Sva ta sredstva su prema dostavljenim računima, inače namjenski utrošena za potrebe narodne kuhinje Imaret u Tuzli”, navodi Husanović u svom obrazloženju.

Zbog čega je nabavljen kombi

Kada je riječ o nabavci kombija marke Mercedes Husanović kaže da je ono kupljeno 2017. godine za prijevoz obroka za 2.400 korisnika na području četiri općine Tuzlanskog kantona, na ukupno 17 punktova podjele hrane, zatim za potrebe transporta namirnica, odnosno mesa iz hladnjače na Dubravama do narodne kuhinje i druge vrste transporta.

“Zbog hitno iskazane potrebe za većim i jačim transportnim vozilom od onih kojima smo raspolagali, bili smo prinuđeni na vanrednu nabavku ovog vozila. Kombi Mercedes sa termo-kingom, registarskih oznaka M47-T-929 je u svakodnevnoj upotrebi i njime Regionalni odbor Merhameta Tuzla trenutno obavlja većinu poslova teretnog prijevoza i jedno nam je od glavnih sredstava u aktivnostima distribucije obroka za migrante koji svakodnevno dolaze u Tuzlu”, naglašava Husanović.

U konačnici, narodnoj kuhinji Imaret u Tuzli za 2019. godinu odobreno je 236.804,90 KM, a kako su pojasnili iz Kantonalne vlade, novčana sredstva će se odobravati i uplaćivati u jednakim mjesečnim tranšama u iznosu od 19.733,74 KM, s tim što će se dospjele tranše za isplatu isplatiti odmah nakon donošenja odluke u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu Tuzlanskog kantona.

Već sad iz Merhameta ističu da će biti u problemu sa pravdanjem novčanih sredstava koja trebaju prispjeti na njihov račun, a zbog ranije obrazloženog kašnjenja tranši.

Back to top button