Valentin Incko: Došlo je do alarmantnog egzodusa građana iz BiH zbog političke nestabilnosti

Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), koji se nalazi u posjeti Vašingtonu (Washingtonu) pred svoje polugodišnje obraćanje Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, sastao se sa Džonom Eratom (Johnom Erathom), zamjenikom višeg direktora za evropske poslove unutar američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, s kojim je razgovarao o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik je iznio svoje viđenje situacije u Bosni i Hercegovini. Istakao je da je prošlo više od godinu dana od općih izbora i da se vlasti moraju formirati na svim nivoima bez daljih odlaganja, imajući u vidu i međunarodne obaveze BiH.

Incko je također rekao da, za sada, pozitivne reforme, okrenute budućnosti nemaju prednost pred pitanjima i retorikom koji produbljuju podjele. Visoki predstavnik je naglasio da su u BiH potrebne promjene i da političari moraju napustiti dosadašnju destruktivnu politiku i usvojiti novi pristup, koji bi potrebe građana stavio na prvo mjesto. Ako se to ne desi, građani će napuštati zemlju u još većem broju nego do sada.

– Došlo je do alarmantnog egzodusa građana iz BiH zbog političke nestabilnosti, nedostatka vladavine prava i ekonomskih prilika, što može zaustaviti samo novi način vođenja politike i promjena paradigme – rekao je visoki predstavnik, saopćeno iz OHR-a.
Avaz

Back to top button