Spisak sedam najprljavijih mjesta u većini kućanstava

Prema istraživanju časopisa Reader's Digesta, wc školjka daleko nije najprljavije mjesto u vašem kupatilu.

Ovaj casopis donosi spisak 7 najprljavijih mjesta u većini kućanstava:

1. Čistite mašinu za veš

Prljava mašina za veš može biti opasna jer uzrokuje širenje bakterija i plijesni na odjeći. Najviše je štetna za ljude koji pate od alergija i astme. Čestice prljavštine mogu ostati unutar bubnja i unutar odjeljaka za deterdžent i omekšivač. Stručnjaci preporučuju čišćenje perilice jednom u dvije sedmice. Pokrenite ciklus pranja bez odjeće na najvišoj mogućoj temperaturi s izbjeljivačem ili limunskom kiselinom. Drugi način za dezinfekciju je pranje peškira sa 100 ml izbjeljivača.

2. Držite četku za WC u zatvorenoj posudi

Četka za WC školjku je jedan od najprljavijih predmeta u vašem domu. Možete smanjiti broj bakterija na njoj ako je samo osušite prije skladištenja i redovito dezinficirate. Zatvoreni spremnik savršen je okoliš za rast bakterija, koji se širi cijelom kupaonicom kada koristite četku.

3. Rijetko dezinficirate sudoper i umivaonik

Prilikom čišćenja sudopera, često zaboravljate očistiti odvod, a to radite tek kad iz njega počnu dolaziti loši mirisi. Čestice hrane i prljavštine ostaju u odvodu, bakterije se množe, a kad se voda izlije u odvod te se stvari vraćaju u sudoper. Da biste temeljito očistili odvod, u njega stavite jednu kašikicu sode bikarbone u odvod, ulijte malo sirćeta i to ostavite preko noći. Ujutro isperite odvod kipućom ili vrućom vodom. To se preporučuje raditi i nakon rezanja mesa, ribe ili velike količine povrća.

4. Jedan od najprljavijih predmeta u kući je držač četkice za zube

Četkica za zube ima više od 100 miliona štetnih bakterija. Osim bakterija iz usta, može biti zaražena bakterijama iz umivaonika i WC-a, jer svaki put kada puštate vodu iz njih, bakterije se ispuštaju u zrak na udaljenosti do dva metra. Da biste smanjili mogućnost dolaska tih bakterija, četkicu stavite na policu iznad umivaonika. I korištenje poklopca četkice za zube je loša ideja jer bakterije rastu brže u zatvorenom okruženju. Redovno čistite držač četkice za zube. Jedan od najjednostavnijih načina za dezinfekciju četkice za zube je držanje u vodi za ispiranje usta 30 sekundi ili u kipućoj vodi 2 minute.

5. Očistimo hladnom vodom

Ako za čišćenje koristite mlaku ili hladnu vodu, sredstva neće biti toliko učinkovita. Savršena temperatura za vodu prilikom čišćenja je 10 stepeni viša od sobne temperature. U ovom slučaju, alkalna sredstva za čišćenje će biti dvostruko učinkovitija.

6. Ne sušite mašinu za suđe

Ne morate često prati mašinu za pranje posuđa, ali trebate ga sušiti svaki dan, inače u njemu može rasti plijesan. Što se tiče pranja suđa, važno je znati način na koji stavljate posuđe u mašinu. Stručnjaci preporučuju da jela koja su pokrivena ugljikohidratima (krompir, riža, tjestenina) trebaju biti postavljena u krug u sredini mašine. Jela s proteinima (meso, sir, jaja) stavljajte oko rubova. Tako će se suđe bolje oprati.

7. Zaboravljate očistiti zavjesu za tuš i glavu tuša

Vrlo rijetko ljudi čiste zavjese za tuširanje jer misle da se oni peru dok se tuširaju. Ali, to je zavjesa i prostor između kade i zida gdje češće raste plijesan. Zato je najbolje imati zavjese od vinila ili tkanine te ih jednom mjesečno oprati u mašini. Drugi način je da ih namočite u otopinu soli ili limunsku kiselinu. Nakon toga obrišite zavjese. Utrljajte prostor između kade i zida praškom za pecivo pa poprskajte sirćetom da biste se riješili plijesni. Premda svakodnevno koristite tuš, bakterije uvijek mogu rasti unutar glave tuša tokom noći. Mogu postati utočište plijesni i bakterija. Zato, prije tuširanja, pustite vodu da teče najmanje minutu. Također je dobro namakati glavu tuša u otopini sirćeta svake jednu ili dvije sedmice.
Radiosarajevo.ba

Back to top button