Okom kamere: Temperatura pada, a migranti iz Bihaća idu prema granici s Hrvatskom

Reporter portala Klix.ba na izlazu iz Bihaća naišao je na grupu migranata koji se iz grada uputili ka granici sa Evropskom unijom, odnosno Republikom Hrvatskom.
Naime, riječ je o jednoj grupi migranata u sklopu vala više grupa koje su otišle danas iz grada Bihaća. Primjetno je danas u gradu na Uni da se veliki broj migranata pakuje i priprema za put u prodavnicama i u tržnim centrima. Kako nam objašnjavaju, odlaze i žele da pređu granicu.

“Dolazim iz Sirije i idem u Holandiju. Moj narod je krenuo ovamo zbog rata i neimaštine”, rekao namje jedan od članova grupe koja se krajem dana dala u još jedan pokušaj ilegalnog prelaska međudržavne granice na krajnjem zapadu BiH.
Naime, s obzirom na činjenicu da su temperature sve niže, a da nas od prvog snijega dijele samo dani, migranti žele što prije pronaći adekvatan smještaj kojem se nadaju prilikom ulaska u Evropsku uniju.

Tome kumuje i katastrofalno stanje u kampovima poput onoga u Vučjaku kod Bihaća u kojem na stotine migranata spava u šatorima, bez adekvatnog grijanja i obroka. Hranu u Vučjaku osigurava Crveni križ, ali samo jednom dnevno i tek toliko da odgodi glad.
Također, problem nije samo Vučjak jer je nagovješteno gašenje Mirala i Bire, što bi, kako kaže Šef misije IOM-a izazvalo haos u kojem bi najviše ispaštalo lokalno stanovništvo.

Podsjećamo, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić danas je dostavio Vladi Unsko-sanskog kantona novi prijedlog za smještaj migranata na području tog grada. Riječ je o lokaciji “Lipa” koja je u vlasništvu Grada Bihaća, a udaljena 22 kilometra od grada.


Klix

Back to top button