Australski frizerski salon kosu koristi za očuvanje okoliša

Jedan frizerski salon u Sydneyu primjenjuje inovaciju kojom želi doprinijeti očuvanju okoliša.

Frizerski salon Grand Royal Barbers je uspostavio koncept “održivog frizeraja”, piše portal Unilad.

Ošišanu kosu ne bacaju, već skupljaju. Zatim je doniraju tvornicama za proizvodnju čarapa za upijanje nafte koja iscuri na morskim površinama.

Ovaj frizerski salon se odlučio na ovaj korak poslije istraživanja koje je proveo Univerzitet za tehnologiju u Sydneyu kojim je otkrio ovaj revolucionarni proces za čišćenje.

Grand Royal Barbers je prvi frizerski salon u Australiji koji je odlučio da ošišanu kosu koristi na ovaj način.

Vlasnica salona Maria Dillon je poručila da ovo radi kako bi mlađe generacije mogle živjeti na planeti Zemlji.

Sedmično se prikupi sedam kanti kose.
https://www.facebook.com/grandroyalbarbers/posts/3222438851131187
Korisnici usluga salona moraju platiti ovu uslugu. Cijena je dva dolara (više od tri marke). Vlasnica Dillon je bila zabrinuta kako bi posjetitelji mogli reagovati. Ali, dobila je veliku podršku.

Kosa je dobila navedenu namjenu nakon istraživanja Megan Murray sa Univerziteta za tehnologiju i tadašnje studentice Rebeke Pagnucco 2017.

“Kosa je prirodni biosorbent. Dokazano je da tri do devet puta više apsorbira ulja. Kada vam kosa postaje masna, materija se lijepi za vlakna kose. Isto se dešava sa naftom”, objasnila je Pagnucco.

Na taj način je kosa idealna, prirodna alternativa tradicionalnim sredstvima koja se koriste kada se nafta izlije u more.

“Kosu koju ošišate je za vas otpad. Ali, ona se može koristiti i nekoliko puta bez da se značajno smanji njena sposobnost da apsorbira ulje”, dodala je Pagnucco.

Spomenuti salon također reciklira i plastične boce, kao i veliki broj sredstava koja se koriste za rad, navodi Unilad.

Back to top button