Dostavljaju lijekove pacijentima pomoću dronova

Tim ljekara i stručnjaka iz Holandije je pokrenuo eksperiment dostave lijekova bolesnim pacijentima pomoću dronova, javlja Anadolija. U okviru eksperimenta koji je izazvao veliku pažnju tamošnje javnosti planirano je da dron dostavlja krv direktno iz laboratorija do bolnice i lijekove iz bolnice do doma pacijenta.

Ideja je da isporuke dronovima budu mnogo brže jer se na ovaj način mogu izbjeći gužve u gradskom saobraćaju.

– Želimo vidjeti kako će sve funkcionisati i da li na ovaj način pacijenti mogu brže dobiti potrebne lijekove – kazao je novinarima David Drexhage, glasnogovornik Univerzitetskog kliničkog centra Erasmus iz Rotterdama.

Banka krvi Sanquin je također saopćila kako mnogo očekuju od ove ideje jer bi na ovaj način mogli brže dostavljati isporuke krvi. Stefano Stramigioli​, profesor robotike na holandskom Univerzitetu u Twenteu, istakao je da je vrlo oduševljen eksperimentom.

– U tehničkom smislu, nije teško realizovati takvu dostavu dronovima. Ipak, morat će se mnogo toga promijeniti u oblasti zakonodavstva kako bi se dronovima omogućilo da legalno i bezbjedno mogu letjeti – rekao je Stramigioli.

Eksperiment je počeo u četvrtak i očekuje se da će trajati u naredne tri godine.

Izvor:
Anadolija

Back to top button