Dodik: Plan reformi ne služi za aktiviranje bilo čega

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da velika većina ljudi u Republici Srpskoj vjeruje u ono što on radi i da treba da budu sigurni da opredjeljenje Republike Srpske u vezi sa NATO alijansom nije ugroženo.
Dodik je rekao da poštuje odluke Narodne skupštine Republike Srpske, za razliku od predsjednika SDS-a Mirka Šarovića.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da nijedne riječi o NATO integracijama ne postoji u dokumentu Program reformi, nego postoji saradnja i partnerstvo.

– Imali smo iskustva Srbije kada smo to radili, ni manje ni više od onoga što je Srbija u projektu s tim – rekao je Dodik novinarima u Nevesinju.

Komentarišući činjenicu da SDS i PDP na Komisiji za imenovanje nisu dali podršku kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji, Dodik je rekao da su se oni opredijelili za to kroz svoje opozicione djelovanje i da je važno da se konačno završi formiranje vlasti i zbog nekorektnog ponašanja SDS-a i PDP-a, ali i drugih stvari vezanih za razvojne projekte.

– Republika Srpska i ja kao član Predsjedništva u ime nje nismo bili spremni da damo naša bazična opredjeljenja kao što je vojna neutralnost. Poštujem dogovor koji kaže da to stupa /Program reformi na snagu izborom Savjeta ministara – rekao je Dodik.

On je dodao da zemlje koje nisu članice NATO-a s tom organizacijom imaju neki oblik saradnje, kao što BiH ima Partnerstvo za mir i IPAP koji se ne dovodi u pitanje.

– Ta saradnja nije ni bila prekinuta, ali krajem ove godine ti sporazumi ističu i bilo je potrebno ući u neki novi dogovor. Očekujem i dogovor je da će taj dokument biti prihvaćen onako kako je napisan, a to je Plan reformi, i da neće služiti ni za kakvo aktiviranje bilo čega – rekao je je Dodik.

On je dodao da su SDS i PDP u Savjetu ministara devet puta s dnevnog reda skidali ponuđeni Nacionalni akcioni plan, ali da nikad ga nisu odbili “što implicira na mogućnost da su oni ostali u Savjetu ministara da bi ga usvojili”.

(Vijesti.ba / SRNA)

Back to top button