BEĆIROVIĆ NIJE ŠTEDIO NOBELOV KOMITET: “Notorna je glupost da se Handkeovo književno djelo…”

Direktna poruka dr. Denisa Bećirovića

Potpredsjednik SDP-a BiH smatra da je dodjela Nobelove nagrade Peteru Handkeu užasna kompromitacija ove nagrade.

Njegovu reakciju prenosimo u nastavku:

Crni dan za civilizaciju!

Na Dan ljudskih prava u Švedskoj dodijeljena Nobelova nagrada za književnost apologeti politike Slobodana Miloševića i negatoru genocida, Peteru Handkeu.

Šešeljev učenik i trenutni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u čestitki austrijskom piscu Peteru Handkeu, kome je večeras svečano uručena Nobelova nagrade za književnost, istakao je da Srbija smatra Handkea za istinskog prijatelja. “Srbija Vas smatra za istinskog prijatelja i, biću slobodan da kažem, Vašu Nobelovu nagradu doživljavamo kao da je dobio neko od nas, naveo je Vučić.

Dodjeljivanje nagrade piscu koji je veličao režim Slobodana Miloševića i koji negira međunarodne sudske presude o genocidu nad Bošnjacima je crna mrlja na obrazu Kraljevske švedske akademije i Komiteta za književnost.

Notorna je glupost da se Handkeovo književno djelo, po „principu estetskih umjetničkih sloboda i kriterija“, bitno razlikuje od njegovog sramnoga javnoga istupanja u odbrani zločina i genocida. Istina je da njegovo djelo, misao i zamisao, počivaju zapravo na onim istim temeljima na kojima se bazira i njegovo javno djelovanje podrške politici režima Slobodana Miloševića.

Zasrebrenicu

Back to top button