Danas u Republici Srpskoj proslava 9. januara

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u martu 2019. je kao neustavan osporio današnji datum

U bh. entitetu Republika Srpska danas se obilježava 9. januar, kao dan Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

Uprkos tome, današnji dan bit će svečano obilježen u svim gradovima i općinama entiteta. Svečanost počinje dodjelom odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Palati Republike u Banjaluci, a nakon toga slijedi svečani defile na Trgu Krajine, navodi N1.

Planirano je da u dvorani “Borik” bude održana svečana akademija, a potom i svečani prijem u administrativnom centru Vlade RS.

Političari i zvaničnici iz ovog entieta smatraju 9. januar najznačajnijim datumom.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegvoine Milorad Dodik izjavio je danas da građani imaju mnogo razloga da budu ponosni na stvaranje i postojanje RS, iza koje je, kako je naveo, najteži period.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u martu 2019. je kao neustavan osporio današnji datum.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je danas da je insistiranje vlasti bh. entiteta RS na obilježavanju 9. januara kao dana entiteta neustavno, nezakonito i nemoralno te pozvao visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da preduzme sankcije protiv organizatora tog obilježavanja.

U ranijoj izjavin podsjetio je da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u više navrata ocijenio kako obilježavanje 9. januara kao dana entiteta RS u Bosni i Hercegovini, nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine. Također, istakao je i da je ranije Venecijanska komisija dala mišljenje da je izbor obilježavanja 9. januara za dan entiteta, podstaknut osjećajima i događajima od značaja za samo jedan narod – srpski, dok ga druge zajednice smatraju bolnom uspomenom.

Iz MUPRS-a su istakli i da su pojačane mjere sigurosti kako bi današnji defile i svečana akademija protekli bez problema.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Back to top button