Dodik: Ne smije se odustati od namjere da RS bude nezavisna država

Nikakvi ustavni sudovi većinom koju čine tri stranca i dva muslimana ne mogu nametati volju

Foto: Arhiv

Republika Srpska ne smije odustati od svoje prvobitne namjere da bude nezavisna država, poručio je sinoć član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je rekao da je RS, Dejtonskim mirovnim sporazumom, “zgurana” u BiH, ali da je po definiciji od 9. januara 1992. godine do danas ona država.

Zašto ne dozvole
– Po definiciji, RS je od 9. januara te 1992. godine do danas, a tako će biti i u budućnosti još više, država. Država se definira kao prostor koji naseljava narod koji ima izvršnu i zakonodavnu vlast i koji pokazuje sposobnost da vlada tim prostorima – rekao je Dodik za ATV.

Član Predsjedništva BiH je ukazao da ovaj entitet ispunjava sve uvjete da bude država osim “stolice u UN-u”, napominjući da se u medijskom prostoru nameće priča o državi BiH.

Dodik je naglasio da RS nikoga ne mrzi, nego samo hoće da živi “politički i narodni život”.

– Zašto ne dozvole? Sastavni dio Ustava su međunarodne konvencije, gdje se kaže da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje. To je sastavni dio Ustava, samo ne daju da se o tome priča jer imaju tri stranca sudije i dva Bošnjaka u Ustavnom sudu, koji će svaku odluku te vrste dovesti u pitanje – rekao je Dodik.

On je naglasio da je na djelu pokušaj nametanja i da je RS pod nekom vrstom torture i pod pritiskom koji će jednog dana odbaciti.

– Kakav će rezultat tog odbacivanja biti? Moguće je da ćemo graditi BiH koja može funkcionirati, ali ona sigurno nije ovo što je na djelu. Morat će nam vratiti mnoge stvari – rekao je Dodik, ističući da će se morati redefinirati mnoge stvari, poput Suda i indirektnih poreza.

On je poručio da je najveći neprijatelj RS visoki predstavnik, bilo da je riječ o Valentinu Incku (Inzko) ili nekom drugom, dodajući da su oni postavljeni da bi činili zlo RS.

– Sve što su učinili, učinili su na štetu Republike Srpske – dodao je Dodik.

On je zahvalio Srbiji, koja je “u posljednjim godinama praktično pokazala svoje prisustvo ovdje pomažući na mnogim mjestima”.

– Naravno, nama to više od novca znači – namjera Srbije da pomogne – 25 miliona prošle godine u budžet, ove godine i naredne četiri godine po 25 miliona za Srbe u Federaciji BiH, pogon “Jumka” u Drvaru – rekao je Dodik.

On je naglasio da je malo naroda kao Srbi koji imaju dvije države – RS i Srbiju – i slave dva praznika 9. januar i Sretenje, 15. februar, kada je Dan državnosti Srbije.

Dodik je pojasnio da se proslavom dana RS 9. januara želi pokazati da je to “republika mira i da u njoj mogu živjeti drugi i drugačiji, ali i da većinski narod u RS ima pravo da tu republiku osjeća kao svoju, te da njen rođendan obilježava na način kako to misli da treba”.

On je ukazao da se 9. januar obilježava s velikom ljubavlju te da to nije mogla uskratiti jedna cinična i zlonamjerna odluka, kao i da je ponosan na činjenicu da su širom RS istaknute zastave.

Član Predsjedništva BiH je naglasio da se 9. januara proslavlja dan rođenja RS, koja je rođena u miru.

– Tada na prostoru BiH nije bilo nikakvih oružanih sukoba, a tek nakon referenduma 1. marta Bošnjaka i Hrvata došlo je do oružanih sukoba. Kamo sreće da smo se razgraničili onda i da nije došlo do sukoba i rata. U ratu i poslije rata izdržali smo ozbiljne napore da se umanji značaj RS – rekao je Dodik.

On je naglasio da su institucije RS danas došle u poziciju da ne prihvataju ultimatume, te da mogu odrediti koji će datum proslavljati jer to nema pravo niko drugi da učini umjesto njih.

– Nikakvi ustavni sudovi većinom koju čine tri stranca i dva muslimana ne mogu da nameću volju. Nikada u historiji nije prošlo nametanje jer je to istinska volja naroda – rekao je Dodik i pozvao sve građane da na svakom mjestu istaknu zastavu RS.

Član Predsjedništva je ukazao da će, bez obzira na različite pokušaje da se sarkastično prikaže proslava 9. januara, ove godine učestvovati nove jedinice žandarmerije i biti prikazana dodatna oprema policije.

On je naglasio da građani koji daju podršku njegovoj političkoj opciji traže da se odbrani RS, ističući da su oni koji su u proteklih pet godina bili u institucijama BiH izgubili podršku naroda jer se nisu pokazali kao oni koji brane RS.

– Razlika između nas i njih jeste da mi smatramo da je RS mjesto svake odluke za sva pitanja na nivou BiH, a oni misle obrnuto. To je (ider SDS-a Mirko Šarović najbolje rekao kada je izjavio da ga ne zanima šta misli Narodna skupština RS – naveo je Dodik.

Član Predsjedništva BiH je pozvao predstavnike opozicije da prisustvuju obilježavanju dana RS.

On je ukazao da se izdaja interesa RS ogleda i kroz izmjene Poslovnika Parlamentarne skupštine BiH, čime se smanjila mogućnost manevra i političke borbe.

Stabilan budžet
Dodik je naglasio da je zahvalan ljudima koji su stvarali RS, kao i da je mnogo urađeno od perioda kada je obavljao dužnost predsjednika Vlade 1998. godine do danas.

– Došao sam na poziciju predsjednika Vlade RS 18. januara 1998. godine. Budžet RS tada je bio 280 miliona KM, plaća 80 KM. To nije bilo davno, a danas je deset puta više – rekao je Dodik.

On je dodao da su danas institucije RS stabilne i da ona ima stabilan budžet.

SRNA

Back to top button