Duraković: Nije isključeno da nas počnu tući i zatvarati jer narušavamo slavljenički ambijent

Deveti januar nije ništa drugo nego nasrtaj na integritet države

Foto: Avaz

Za mene je 9. januar ništa drugo nego deveti dan mjeseca januara u ovoj godini i tako svake godine, rekao je na početku razgovora za „Avaz“ bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

Čovjek koji je preživio strahote genocida ističe da ovaj datum za njega predstavlja nasrtaj na integritet države.

– Da izuzmemo pravnu činjenicu da je i Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio 9. januar neustavnim, za nas je bitno istaći da je, početkom devedesetih baš tog 9. januara 1992., samoproglašena Skupština srpskog naroda u BiH na Palama donijela odluku da izvrši agresiju na suverenu Republiku Bosnu i Hercegovinu. Ta agresija je kulminirala ratnim zločinima, među kojima i najgnusniji – genocid. Ovo nije naš politički stav, već je tadašnje kompletno srpsko rukovodstvo, političko i vojno, samoproglašene Srpske republike Bosne i Hercegovine, Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Ratko Mladić i drugi, presuđeno za ratne zločine, a neki od najodgovornijih među njima i za genocid u Srebrenici. To su historijske činjenice, sve drugo je ropstvo u vlastitoj zabludi – rekao je Duraković.

Nemoć države
Deveti januar doživljava, kako je istakao, kao uvredu i nemoć države Bosne i Hercegovine da se suprotstavi nelegalnim aktivnostima kao što je obilježavanje nelegalnog datuma kao “dana Republike Srpske”.

– To je jedan u nizu dokaza da pravni sistem u državi Bosni i Hercegovini ne funkcionira te da neki još nisu spremni da postanu dijelom demokratskog, civiliziranog i legalističkog društva – rekao je Duraković.

Duraković, koji živi u Srebrenici i čija djeca pohađaju školu u tom gradu, ističe kako svoje maloljetne kćerke ne opterećuje ovim podacima, ali da će one, kada odrastu, znati historijske činjenice i priče preživjelih.

– Mi smo za 9. januar u Srebrenici planirali održati tribinu na temu “Budućnost Srebrenice”. Na tribini će biti prisutno stotinjak uglednih i utjecajnih Srebreničana koji žive u Srebrenici i van nje. Na tu tribinu smo pozvali člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i ministra za izbjegla i raseljena lica FBiH Edina Ramića, koji su potvrdili svoj dolazak – istakao je Duraković.

Komentirajući poruku člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, upućenu potpredsjedniku RS Ramizu Salkiću, da “gleda malo na televizoru proslavu dana RS”, Duraković je ocijenio „bahatom i drskom“.

– To je jasna poruka da ovdje, u entitetu RS, niko nema prava, osim Srba. Ramizu Salkiću mandat nije dao Milorad Dodik, nego većina Bošnjaka koji žive na prostoru entiteta RS. Salkić je legitiman predstavnik Bošnjaka. Takvom izjavom Dodik u svom stilu provocira ne samo Ramiza Salkića nego i sve nas – rekao je Duraković.

Prije nekoliko dana Duraković je objavio na društvenim mrežama snimak iz Srebrenice, na kojem se može vidjeti kako grupa građana, uz četničke pjesme, dočekuje Badnje veče. Tada je napisao da su pojedinci u Srebrenici vjerski praznik Rođenja Isusovog pretvorili u fašističko orgijanje. Nada se da se takvo nešto neće ponoviti večeras jer, kako navodi, do sada nije bilo takvih oblika provokacija za 9. januar.

– Mi svake godine ukazujemo na iste provokacije, uvrede i probleme. Do sada nije bilo neke posebne reakcije na to. Osim nervoze, počinje me hvatati i strah. Jer nije isključeno da nas počnu tući i zatvarati jer im narušavamo slavljenički ambijent, koji mi ne prihvatamo – rekao je Duraković.

https://www.facebook.com/watch/?v=756435508199033

Pogubne odluke
Fascinantna je količina etnonacionalizma i mržnje prema svemu što odudara od ustaljenog srbovanja, kaže Duraković, navodeći da, ipak, ne razmišlja napustiti Srebrenicu.

– Nikada, ako ne budem morao. A morat ću samo onda kada život moje porodice i mene bude ugrožen – ističe Duraković.

Kao bivši načelnik, uputio je i poruku svojim sugrađanima povodom dana RS.

– Bošnjaci znaju šta nama predstavlja 9. januar. A sugrađanima Srbima koji su svjesni da je 9. januar sve one koji su ga te 1992. godine ozvaničili jednostranom odlukom samoproglašene Skupštine srpskog naroda na Palama, kao ratne zločince, odvelo iza zatvorskih rešetaka. Dakle, čim prije shvate da se trebaju odreći i za njih pogubnih odluka koje je neko donio u ime njih, svima će nam biti lakše graditi prosperitetniju i mirniju budućnost – poručio je Duraković.

Avaz.ba

Back to top button