Da li je normalno da… Odgovori na pet najneugodnijih pitanja o seksu koja se svima motaju po glavi

Zato će vam pomoći odgovori stručnjaka na najčešća neugodna pitanja o seksu koja vam se motaju po glavi…

Masturbacija, ‘neočekivani zvukovi’ i glumljenje orgazma od strane partnera sigurno nisu ugodne teme niti nešto o čemu biste baš jako željeli razgovarati sa svojim partnerom – prenosi Zivim.hr.

Mnogo je pitanja o seksu na koje žene nikada neće dobiti odgovore jer im je neugodno postaviti ih. Masturbacija, ‘neočekivani zvukovi’ i glumljenje orgazma od strane partnera sigurno nisu ugodne teme niti nešto o čemu biste baš jako željeli razgovarati sa svojim partnerom. Zato će vam pomoći odgovori stručnjaka na najčešća neugodna pitanja o seksu koja vam se motaju po glavi.

Je li normalno da moj partner glumi orgazam?

DA

Toliko se govori o glumljenju orgazma kod žena da smo svi pomalo zaboravili da i muškarci to čine. A to može kod njihovih partnerica izazvati nervozu i bojazan da su u nečemu tijekom seksa jako pogriješile. Istraživanja su pokazala da prilično velik broj muškaraca priznaje da glumi orgazam.

Studija iz 2016., objavljenja u stručnoj publikaciji Sexual and Relationship Therapy pokazala je da ih je čak 30 posto to učinilo u nekoj situaciji. Razlozi zašto to čine slični su kao i kod žena. Na sposobnost postizanja orgazma mogu utjecati alkohol, umor, stres, kao i neki lijekovi. No, odglumljeni orgazam ne znači nužno da seks nije bio dobar. Uz dobru predigru i oslobađanje oksitocina – hormona koji povećava osjećaj bliskosti, samo vođenje ljubavi može biti jednako intenzivan doživljaj kao orgazam.

Ipak, ako se taj problem javlja često ili potraje duže vrijeme, bilo bi dobro porazgovarati s partnerom kako biste pronašli način da oboje postignete vrhunac.

Je li normalno da više volim analni nego vaginalni seks?

DA

Možda će vas iznenaditi podatak da su, prema nekim istraživanjima, žene koje su doživjele neki oblik analnog seksa imale učestalije orgazme od žena koje imaju iskustvo samo s vaginalnim seksom. Razlog je to što je analni otvor obilno opskrbljen živčanim završecima. To je područje zapravo anatomski idealno za postizanje nevjerojatnih orgazama pa ako ste tako nešto jednom iskusili, nije čudo da želite ponoviti to iskustvo. Super osjetljivi živčani završeci analni otvor čine vrlo reaktivnom erogenom zonom. Za one koji su previše zabrinuti oko higijenskog aspekta takvog odnosa dobra je vijest da za postizanje užitka nije nužna potpuna penetracija. Započnite prvo s malim koracima, primjerice vibratorom kružite oko analnog otvora kako biste nadražili tu zonu.

Je li normalno da moja vagina ‘ispušta’ čudne zvukove?

DA

Čudni zvukovi, nalik vjetrovima, koji izlazi iz vagine normalna su pojava prilikom vaginalnog seksa. Ponekad tijekom seksa dolazi do većeg prodora zraka u vaginu pa pri promjeni položaja i poze dolazi do naglog istiskivanja zraka, popraćenog zvukom. U svakom slučaju, nemate razloga za brigu niti stid zbog toga.

Je li normalno da masturbiram pet puta tjedno?

DA

Istraživanja su pokazala da žene obično masturbiraju u manjoj mjeri nego muškarci, no to ne znači da je masturbiranje nezdravo ili nepoželjno. Primjerice, istraživanje o seksualnom zdravlju i ponašanju provedeno 2009. na Sveučilištu u Indiani pokazalo je da tri posto žena masturbira više od četiri puta tjedno. Razlog zašto žene to čine rjeđe od muškaraca nije poznat, no ono što se zna jest da masturbiranje može popraviti raspoloženje, ali i čvrstoću vagine.

U svakom slučaju, masturbiranje je normalna pojava među ženama i one to čine iz niza razloga – zato da bi postigle spolni užitak, zato da bi se lakše nosile sa stresom u nekom periodu, da bi lakše zaspale ili da bi uživale u seksu dok su im partneri nedostupni ili ih u nekom periodu nemaju.

Dok god masturbiranje ne uzrokuje probleme u vašoj vezi ili utječe na vaš život općenito, uživajte u njemu slobodno!

Je li normalno da sam inače volim muškarce, ali u pornićima me može uzbuditi samo seks između dvije žene?

DA

Studije su pokazale da navike gledanja porno sadržaja ne odražavaju skrivene spolne žudnje kod žena. Istraživanje koje je proveo Centar za ovisnost i mentalno zdravlje na Sveučilištu u Torontu pokazalo je da kod muškaraca sadržaj koji ih uzbuđuje u pornićima odgovara njihovoj seksualnoj orijentaciji dok kod žena to nije slučaj.

Drugim riječima, žene podjednako uzbuđuje gledanje heteroseksualnog seksa kao i seksa samo između žena, neovisno o njihovoj osobnoj seksualnoj orijentaciji. Zanimljivo je da je isto istraživanje pokazalo da i heteroseksualne žene kao i one homoseksualne orijentacije više uzbuđuje gledanje seksa među isključivo ženama.
depo.ba

Back to top button