OBRATITE PAŽNJU: NI SLUČAJNO NE KUPUJTE HRANU U KONZERVI, IZ OVIH AMBALAŽA VREBAJU SMRTONOSNI OTROVI

Najopasnije su konzerve sa masnom hranom poput sardina, tunjevine ili konzerviranih gotovih jela.

Pixabay

Limenke i konzerve koje se koriste za hranu i piće u svakodnevnom životu su kancerogene i opasne po zdravlje ljudi.

Prema riječima stručnjaka, najopasnije su konzerve sa masnom hranom poput sardina, tunjevine ili konzerviranih gotovih jela. Pod dejstvom masnoće ova otrovna supstanca se najbrže rastvara i direktno apsorbuje u hranu.

Pored konzervi, veliki količine bisfenola A nalaze se plastičnim ambalažama za hranu, limenkama, plastičnim čašama za jednokratnu upotrebu, posudama za mikrotalasnu pećnicu. Bisfenol A može izazvati oboljenje srca i krvotoka, dijabetes, neplodnost, rak dojke, rak prostate, kao i poremećaj ravnoteže hormona.

Direktorica organizacije za procjenu hemikalija Jasmina Ranđelović ističe da se ova materija zapravo nalazi u unutrašnjem sloju limenki i konzervi, odnosno u zaštitnom unutrašnjem premazu, prenosi Alo. rs.

– Ova supstanca se, između ostalih, nalazi u limenim ambalažama, a najopasnije djelovanje ima u onim namirnicama u kojima ima masti i ulja, poput sardina, gotovih jela, mesnim prerađevina. Jer, hemijski gledano, bisfenol A se najbrže i najviše rastvara u mastima i samim tim apsorbuje u ambalažu. Tu su svakako i limenke sa napicima, koje su podjednako štetne kao i konzerve – priča Ranđelović.

Hayat.ba

Back to top button