Pala Vlada Kantona Sarajevo! Poluge vlasti preuzimaju SDA, SBB i DF

Osamnaest zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo danas je izglasalo nepovjerenje Vladi koju je predvodio premijer Edin Forto (Naša stranka).
Za smjenu je glasalo 18 zastupnika nove skupštinske većine koju predvodi SDA, uz SBB, DF i zastupnika BOSS-a. Protiv je glasalo 15 zastupnika (dva zastupnika bila odsutna). Nova vlast će imati tijesnu većinu od 18 ruku, dok opozicija (Naša stranka, Narod i pravda, SDP, NBL i tri samostalna zastupnika) imaju 17 ruku.

Aktuelni premijer i ministri imaju sada rok od sedam dana da podnesu ostavke.

SKUPŠTINA KS4h 38m
Jusko emotivno govorio o Fortinoj vladi: Možda će me skupo koštati, ali hvala vam za sve

Novi premijer Kantona Sarajevo trebao bi biti Mario Nenadić, bivši ministar pravde u KS, kao zajednički kandidat SDA, SBB-a i DF-a. Nova većina je obećala ubrzo saopćiti imena budućih ministara, a očekuje se da će tokom februara biti imenovana nova Vlada KS.

Mirza Čelik (SDA), koji je na jednoj od sjednica koju je održala nova većina predvođena SDA izabran u rukovodstvo Skupštine KS, trebao bi u narednom periodu biti izabran za predsjedavajućeg tog zakonodavnog tijela.

Čelik je poručio da će novi sastav Vlade KS nastaviti realizaciju projekata za koje smatraju da su dobri, a koji su ranije započeti.

Smjena je uslijedila nakon što je ovih 18 zastupnika podnijelo zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Vladi KS nakon čega je uslijedila kriza u Kantonu Sarajevo, jer sjednica nije zakazana u terminu kada su htjeli pa zbog toga nije usvojen ni budžet za 2020. godinu, već je nakon peripetija donesena odluka o privremenom finansiranju.
Očekuje se da nova većina u Skupštini na prvoj redovnoj sjednici nakon imenovanja ministara na dnevni red stavi izglasavanje budžeta za 2020. godinu.
Klix

Back to top button