Britanija napustila EU: Evropo, zbogom ili doviđenja!

Tokom prijelaznog perioda od 11 mjeseci London i Brisel trebali bi se dogovoriti kakvi će biti njihovi budući odnosi

Velika Britanija napustila EU

FOTO: AFP

Velika Britanija je od ponoći postala prva zemlja koja je napustila Evropsku uniju nakon tri i po godine mukotrpnog „brakorazvodnog“ procesa. Brexit, koji je izazvao duboke podjele u zemlji, nastupa u 23 sata po mjesnom vremenu, odnosno u ponoć po srednjoevropskom.

Volume 0%

Trgovinska razmjena
Uprkos trudu najglasnijih euroskeptika, najpoznatiji britanski simbol Big Ben ostat će nijem. Njegovom zvonjavom se Brexit neće slaviti, ali će u Downing Streetu biti osvijetljen sat koji će odbrojavati vrijeme do razlaza. Planirano je da se okupljenim građanima obrati premijer Boris Džonson (Johnson), kojeg mnogi prozivaju da je najzaslužniji za britansko napuštanje porodice evropskih zemalja.

Džonson je na čelo vlade stao krajem jula i uspio u onome u čemu njegova prethodnica Tereza Mej (Theresa May) nije. Dogovorio je s Briselom neke izmjene u sporazumu o Brexitu, otklonio opasnost povratka fizičke granice u Irskoj i zahvaljujući velikoj većini ostvarenoj na prijevremenim izborima u decembru, nezabilježenoj još od vremena Margaret Tačer (Margaret Thatcher), lagano ga proveo kroz parlament.

Svakodnevna trgovinska razmjena između Britanije i EU bit će nastavljena kao i prije sve do kraja 2020. godine. Tokom tog prijelaznog perioda od 11 mjeseci London i Brisel trebali bi se dogovoriti kakvi će biti njihovi budući odnosi.

Ako se ne dogovore, podsjećaju agencije, trgovina s Britanijom odvijat će se po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) dok se ne postigne dogovor o sporazumu o slobodnoj trgovini, što bi zapravo bio “tvrdi” Brexit.

– Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba +4
Uklanjanje zastave
London do 1. jula može zatražiti produženje prijelaznog perioda za godinu ili dvije, međutim, britanski premijer Boris Džonson (Johnson) je rekao da to ne želi.

Ako se Velika Britanija poželi vratiti, morat će proći uobičajenu proceduru pristupanja.

Uklanjanje britanske zastave ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu simbolizirat stvarnu promjenu, a to je da Velika Britanija više nije članica EU, nego “treća zemlja”.

U Evropskom parlamentu više neće biti nijednog od sadašnja 73 britanska eurozastupnika – 46 tih zastupničkih mjesta bit će rezervirano za buduće države članice, a 27 će biti preraspodijeljeno. Hrvatska će tako imati jednog zastupnika više, ukupno 12.

Tramp najavio “sjajan” sporazum
Zvanični London tokom tranzicijskog perioda želi ispregovarati vlastite sporazume o slobodnoj trgovini s drugim zemljama, posebno sa Sjedinjenim Državama.

Predsjednik Donald Tramp (Trump) nedavno je u Londonu najavio “sjajan” sporazum s Britanijom.

Pregovori bi, međutim, mogli biti teški jer je London najavio da će zadržati digitalni porez uprkos američkom negodovanju.

UNIJA ostaje bez jedne od najvećih i najbogatijih članica. Nakon odlaska britanskih 66 miliona stanovnika, Unija će imati oko 446 miliona stanovnika, a teritorij će joj se smanjiti za 5,5 posto.

Avaz.ba

Back to top button