Naučnici otkrili novi način prenošenja koronavirusa: Jesu li za sve krivi kineski čučavci?

Mjere uključuju zatvaranje saobraćajnica i ograničenja kretanja stanovnika grada. Svaka dva dana iz kuće će smjeti izaći samo jedan član porodice kako bi nabavio potrepštine

Novi soj koronavirusa u Kini mogao bi se širiti s jedne na drugu osobu probavnim sistemom, prenijela je danas kineska novinska agencija Xinhua, pozivajući se na kineske medicinske izvore.

Stručnjaci iz bolnice Renminbi Univerziteta Wuhan i Instituta za virologiju u tom gradu objavili su otkriće nakon što su proučili uzorke stolice i rektalne brisove pacijenta, prenijela je agencija.

Prema Xinhui mnogi pacijenti zaraženi koronavorusom patili su samo od proljeva, a ne od klasičnih simptoma poput temperature, piše Faktor.

Proljevi čine fekalno-oralni put prijenosa virusa vjerovatnijim posebno ako ne postoji odgovarajuća sanitarna infrastruktura i uvriježene higijenske navike poput temeljitog pranja ruku.

U nekim dijelovima Kine uobičajeni su javni čučavci. Kineske vlasti objavile su da se u karantenu stavljaju devetmilionski grad Wenzhou, prvi izvan pokrajine Hubei u kojoj je počela epidemija koronavirusa.

Mjere uključuju zatvaranje saobraćajnica i ograničenja kretanja stanovnika grada. Svaka dva dana iz kuće će smjeti izaći samo jedan član porodice kako bi nabavio potrepštine.

U pokrajini Hubei u karanteni je 14 gradova.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Back to top button