Pronađeni ostaci Čaršijske džamije u Srebrenici, minirane i srušene 1995.

Tokom građevinskih radova u srebreničkoj ulici Maršala Tita pronađeni su ostaci Čaršijske džamije koja je minirana eksplozivom i srušena na ljeto 1995. godine, a njeni ostaci su odvezeni na lokaciju udaljenu 300 metara 1997. godine.
Medžlis Islamske zajednice Srebrenica objavio je fotografije i dokumente iz 1997. godine na kojima su instrukcije Ministarstva za urbanizam, stambeno-komunalne djelatnosti i građevinarstvo RS i Općine Srebrenica o rušenju objekata koji su u ruševnom stanju, među kojima je stari Zanatski centar Srebrenica, razni objekti iz užeg jezgra grada te ostaci svih džamija u Srebrenici.

Skoro svi “uklonjeni” objekti su u vlasništvu muslimana.


“Tonama teški betoni od kupole i oko kupole džamije se nalaze na prostoru parkinga u blizini kružnog toka i mjesta na kojem su lijepljenji plakati ratnoga zločinca Mladića kojem je presuđen zločin genocida. Nadamo se da ćemo pronaći dijelove džamije koje će nam poslužiti kao eksponat kojeg ćemo staviti pored obnovljene džamije kao opomena budućim generacijama da se zločin urbicida i genocida nikada i nikome ne ponovi”, kazali su iz Medžlisa IZ Srebrenica.

Zapisi od Čaršijskoj džamiji datiraju iz 1836. godine kada je izgradio ili obnovio hadži Selmanaga Selmanagić. Bila je s drvenom munarom skromnih dimenzija. Zbog dotrajalosti bila je sklona padu pa je 1988. godine sagrađena nova džamija koju mnogi pamte. Ta džamija srušena je tokom rata u BiH.

Obnovljena je 16 godina nakon rušenja zahvaljujući donatoru doktoru Ahmedu Smajloviću po kojem nosi naziv, a otvorena je na 16. godišnjicu održavanja genocida u Srebrenici.

Back to top button