Ambasada SAD-a: Ustavni sud BiH je konačni autoritet!

Ambasada Sjedinjeih Američkih Država (SAD) u Sarajevu na upit portala Radiosarajevo.ba reagirala je danas na najave da su predstavnici bh. entiteta RS u državnim institucijama odlučili da obustavljaju svoj rad u odlučivanju u bilo kom pitanju iz nadležnosti organa Bosne i Hercegovne, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Piše: Faruk Vele

“Tek trebamo čuti cjelovitu informaciju o čemu se raspravljalo na današnjem sastanku u Banja Luci. Poštivanje ustavnog poretka i ustavnih obaveza nije diskreciono pravo već obaveza u bilo kojoj zemlji u Evropi. Ustavni sud BiH je konačni autoritet koji određuje šta Ustav BiH propisuje, a šta ne propisuje. Pozivamo sve strane da poštuju odluke Ustavnog suda BiH, a izabrane i imenovane zvaničnike da izvršavaju svoje ustavne dužnosti “, preneseno je poratalu Radiosarajevo.ba iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Predsjednica RS Željka Cvijanović kazala je ranije da su učesnici sastanka saglasni da je neophodna hitna sjednica Skupštine RS na kojoj će se raspravljati o ovim pitanjima, tj. odlukama Ustavnog suda BiH koje su do sada, kako je rečeno, ‘dubinski zadirale u identitet Republike Srpske, ali sada vidimo i određena teritorijalna pitanja’.

Član predsjedništva BiH Milorad Dodik novinarima je rekao da bi sjednica Narodne Skupštine Republike Srpske o ovoj temi trebala biti održana u ponedjeljak 17. februara.

„Od toga nećemo odustati, imaćemo u ponedjeljak sjednicu Narodne skupštine na kojoj ćemo definitivno to potvrditi, kao i donijeti nekoliko odluka. Mi smatramo da trebaju da izađu sudije Ustavnog suda, ako ne izađu, Narodna skupština koja je imenovala sudije Ustavnog suda u ponedjeljak će donijeti odluku da ih povlači iz Ustavnog suda, tako da, naprosto, ili ćemo se nanovo dogovoriti ili od ove zemlje nema ništa“, rekao je Dodik, prenijeli su danas mediji.
Radiosarajevo.ba

Back to top button