Upozorenje potrošačima: Svinjetine ima u čokoladi, sladoledu, pasti za zube, jogurtu…

Većina proizvoda koji se distribuiraju u BiH nemaju preciznu deklaraciju sastava proizvoda, a što je njihova moralna i poslovna obaveza s obzirom na to da u BiH živi veliki broj muslimana koji ne konzumiraju svinjetinu i svinjske proizvode.

Kod deklarisanja želatina, ukoliko je samo navedeno “želatin“, tada je on najčešće svinjskog porijekla, upozoravaju stručnjaci. Postoje želatini goveđeg, ribljeg i biljnog porijekla i tada se na deklaraciji to i naznači. Postoji određena grupa ozbiljnih proizvođača koji korektno deklarišu na svojim proizvodima da se u njihovom sastavu nalazi svinjski želatin poput Hariba, piše Faktor.ba.

Većina proizvoda koji se distribuiraju u BiH nemaju preciznu deklaraciju sastava proizvoda, a što je njihova moralna i poslovna obaveza s obzirom na to da u BiH živi veliki broj muslimana koji ne konzumiraju svinjetinu i svinjske proizvode.

Profesor Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Tuzli Midhat JašićMidhat Jašić kazao je da prehrambeni proizvodi u kojima se nalazi emulgator s oznakom E474, ali i želatin E 441, sadrže svinjsku mast ili masnoće drugih životinja.

Naime, Jašić pojašnjava da sirovine za proizvodnju kolagena mogu biti vezivna tkiva od krupne stoke, krava, bivoli, sitne stoke, koze i ovce, rjeđe od peradi, što i nije praksa, a može bit i svinjski.

Ističe da se svinjski češće koristi, jer je posljednjih 15 godina bio rizik od “kravljeg ludila” kada je međunarodna trgovina s kolagenom, želatinom, bila kompliciranija zbog dobijanja papira koji garantiraju da životinja nema kravlje ludilo. Onda se više pribjeglo korištenju svinjskog želatina, jer je jeftiniji od goveđeg.

– Tako je na tržištu dugo bio prisutan svinjski želatin. Kod većine muslimana koji konzumiraju, naprimjer, kolače, u slastičarnici vide želatinoznu providnu masu s voćem unutra. Oni koji su znali da to može biti svinjski želatin su pitali, a oni koji nisu znali jeli su – kazao je Jašić.

Gotovo 200 najrazličitijih proizvoda sadrži masti, enzime, želatin i ostale proizvode koji nastaju u laboratorijima nakon prerade svinjskih nusproizvoda.

Na etiketama prehrambenih proizvoda ti su nusproizvodi obično navedeni kao misteriozni E-brojevi. Mnogi od njih sadržavaju emulgatore, odnosno pojačivače okusa i konzervanse svinjskog porijekla.

Emulgator s oznakom E474 nalazi se i u čipsu, smokiju, mliječnim namazima, sladoledu, pecivu, tvrde stručnjaci. Javnost je najviše bila šokirana činjenicom da duhanska industrija hemoglobin svinja koristi za filtere u cigaretama, kazao je Simon Shapman s Univerziteta u Sydneyu. Kazao je da svinjsku mast sadrži čak i municija te da se za konzerviranje baruta koristi ulje sa 13 posto svinjske masti.

Akos.ba

Back to top button