DA LI VAM SE KUPUS OVE GODINE POKVARIO? IMAMO OBJAŠNJENJE ZBOG CEGA, EVO ŠTA KAŽE VECINA STRUČNJAKA

Kiselog kupusa, kao sastavnog dijela zimske salate bez kojeg se ovaj dio godine ne može zamisliti domaća trpeza, sve je manje, arazlog tome je pojava vlažne truleži. Redanje kupusa u malu burad te soljenje i potapanje vodom kako bi se tokom cijele zimske sezone kupus zadržao na meniju mnogih, ove godine baš i nije donio očekivani rezultat.

“Sve što smo stavili u buriće je istulo kroz nekoliko dana, glavice su jednostavno pocrnile. Čuli smo da ove godine ima problema sa kupus jer je falilo domaćih sorti koje su jako pogodne za kiseljenje. Čujem da su i druge komšije slično prošle, ne pamtim da se desila godina sa ovako lošim kvalitetom kupusa”, rekla je Radmila D. it Temerina.

Izjave stručnjaka kažu da je glavni krivac topla jesen za loš kvalitet kupusa. Uslovi koji nisu povoljni bili su prisutni još tokom ljeta, ali ona je kada je kupusu najviše trebalo vode da sazrije, nije je bilo, čak štaviše, stiglo je miholjsko ljeto u oktobru i novembru, a temperature su znale da prelaze i 25 stepeni Celzijusa.

“Visoke temperature počele su da izazivaju reproduktivni razvoj biljke i ozbiljno su je fizički poremetile. Počelo joj je izrastati cvijetno stablo koje se poslije razlista i nosi plod, a ovaj se proces treba odvijati u martu. Veliki broj hranjivih materija otišla je na reproduktivni razvoj, što je smanjilo njen kvalitet.

Kupus sada nema dovoljno hranjivih materija da se u rasolu zadržio kao kompaktna cjelina i iz tog se razloga pojavljuje vlažna trulež”, rekao je dr Slađan Adžić s Instituta za povrtarstvo u Smederevkoj Palanci.

Izvor: magazindan.info

Back to top button