Dodik potvrdio: Sutra predajemo zakon o Ustavnom sudu, a krize će nestati kada nestane BiH

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik je na sastanku održanom u Istočnom Sarajevu, predstavljenom kao svesrpski sastanak, istakao kako će proizvodnja kriza prestati kad nestane Bosne i Hercegovine.
Dodik je kazao kako su na sastanku prezentovane politike i učešće u odlučivanju na nivou oba doma Parlamentarne skupštine, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH, najavivši kako odluke neće biti donošene.

“Sve ostaje u redovnoj aktivnosti, radno-pravna, komunikacijska i svaka druga aktivnost nije zaustavljena i zato je bilo potrebno ljudim objasniti o čemu se ovdje radi. Jedan broj se nije pokazo koherentnim za interese RS”, kazao je Dodik.

Naveo je kako će Parlamentarna skupština BiH, odnosno Predstavnički dom i Dom naroda, Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH raditi.

“Svi poslanici će dolaziti na posao i ja ću dolaziti, ali neće biti donošene odluke”, rekao je Dodik, dodavši kako SNSD finalizuje aktivnosti vezane za zakon kojim bi strane sudije bile izbačene iz Ustavnog suda BiH.

“Vjerujem da će sutra biti spreman zajednički prijedlog hrvatske i srpske strane da se to preda u parlamentarnu proceduru. Vjerujemo da rješenja koja smo tamo predložili mogu biti korisna i prihvatljiva za Bošnjake”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, konstitutivni narodi bi imali svoje predstavnike u Ustavnom sudu BiH i potvrđivao bih ih Dom naroda.

“Vodili smo računa da prijedlog uvažava interese Bošnjaka. Ukoliko se odmaknu od linije odbijanja, vidjeće da afirmiše zajednički nivo”, kazao je Dodik.

Dodao je kako Bošnjaci odbijaju razgovarati o međuentitetsoj liniji razdvajanja vezanoj za Aneks II.

“Samo tri posto je linije markirano. Mi nećemo odustati da se provede Dejtonski sporazum. Bošnjaci samo govori da oni provode Dejtonski sporazam. Bez obzira na razliku, pozivam ih da sarađuju”, rekao je Dodik.

Dodik je prokomentarisao odlazak Dušanke Majkić na put u Beč, kazavši kako niko nije rekao da neće ići u službene sastanke.

“Mi ćemo svugdje ići da prezentujemo svoj stav. Bošnjacima bi odgovaralo da samo oni odu i da prezentujus voju stranu priče”, istakao je Dodik.

Upitan kada će prestati proizvodnja kriza u BiH, Dodik je odgovorio da je RS oduzeto 90 hektara zemlje.

“Oduzmete nam zemlju i pitate kad će prestati proizvodnja kriza u BiH. Prestat će kad nestane BiH”, zaključio je Dodik.

Klix.ba

Back to top button