Izetbegović: VSTV-a da smijeni Tegeltiju zbog prisustva paradržavnom skupu

Predsjednik Stranke demokratke akcije Bakir Izetbegović održao je danas u Sarajevu konferenciju za medije povodom posljednjih dešavanja na samom državnom vrhu, a u pogledu blokade rada institucija koje je kreirao član Predsjedništva iz RS Milorad Dodik.
Konferencija za medije desila se nakon sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije.

“Građani u RS će teže podnijeti blokadu države ako Milorad Dodik nastavi sa tim. To se neće desiti našom voljom, nego njegovom. Tri četvrtine ekonomije je u Federaciji BiH, ima više stanovnika i Federacija će lakše proći fazu blokade”, rekao je Izetbegović.

Također, Izetbegović je pozvao Visoko sudsko tužilačko vijeće BiH da pokrene proceduru smjene predsjednika Milana Tegeltije zbog njegovog nedavnog prisustva Dodikovom skupu u Istočnom Sarajevu.

Pročitajte sve zaključke Predsjedništva SDA:

1. Najava političkih predstavnika iz entiteta RS da neće učestvovati u radu državnih institucija predstavlja klasičan oblik političke ucjene, s ciljem da se volja jedne politike i jednog entiteta nametne cijeloj državi. SDA na to nikada neće pristati. Demokratskim sredstvima, kroz institucije sistema, odlučno ćemo se suprotstaviti nasrtajima na državne institucije.

2. Od Bosne i Hercegovine nikada neće biti odvojen niti jedan njen dio, a bilo kakav pokušaj i bilo kojim sredstvima da se to učini će prouzrokavati urušavanje mira postignutog u Dejtonu. Na svaku aktivnost koja bude prijetnja teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine odgovorit ćemo snažno i odlučno, svim legalnim mehanizmima i sredstvima. Pozivamo Dodika i one koji ga podržavaju da o ovome dobro razmisle. Bude li ugrožen Dejtonski sporazum biće dovedeni u pitanje prije svega entiteti koji su nastali tim sporazumom.

3. Pozivamo sve bosanske i patriotske političke snage, da bez obzira na političke i ideološke razlike, svojim djelovanjem doprinesu jedinstvenom odgovoru i suprotstave se nasrtajima na državu.

4. Pozdravljamo reakcije dijela međunarodne zajednice koje su ovaj put bile odlučnije nego ranije, te ih pozivamo da konačno poduzmu i konkretne mjere kako kriza koju je prouzrokovao Milorad Dodik ne bi doživjela eskalaciju sa nepredvidim posljedicama.

5. Od Srbije, kao jedne od potpisnica, tražimo da se striktno pridržava Dejtonskog mirovnog sporazuma, naročito njegovog Člana 1. u kojem se navodi: strane će u potpunosti poštovati suverenu jednakost jedna druge, rješavaće sporna pitanja mirnim sredstvima i uzdržaće se od bilo kakvih akcija, putem prijetnje ili upotrebe sile ili na bilo koji drugi način, protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge države.

6. Nećemo prihvatiti ultimativni zahtjev da se izmijeni struktura Ustavnog suda BiH koja podrazumijeva prestanak mandata sudijama koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je dejtonska kategorija, kao i samo postojanje entiteta, i bilo kakvo jednostrano osporavanje Ustavnog suda predstavlja jednostrano kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine.
O izmjeni strukture Ustavnog suda BiH može se razgovarati unutar eventualne reforme kompletnog bh pravosuđa, a strane sudije mogu biti zamijenjene domaćim samo u sklopu šire ustavne reforme, kojom bi se garantovalo funkcioniranje BiH bez bojkota i blokada.

7. Pozdravljamo odluku Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH donesenu konsenzusom probosanskih stranaka kojom se odbija poziv Narodne skupštine entiteta RS za definisanje tzv. «granične linije». Po Aneksu II Dejtonskog mirovnog sporazuma ne postoji nikakva granica između entiteta, već samo međuentitetska linija koja ima isključivo administrativni značaj poput linija koje dijele kantone ili općine, a sloboda kretanja ljudi, roba,kapitala i usluga je zagarantovana kroz cijelu BiH.

8. Ukoliko se nastavi destabilizacija prilika, pozivamo Visokog predstavnika da iskoristi bonske ovlasti i smijeni sve one koji pokušajem rušenja ustavnopravnog poretka narušavaju mir i stabilnost.

9. Pozivamo Visokog predstavnika da poništi odluke Narodne skupštine entiteta RS o dodjeli odlikovanja Radovanu Karadžiću i drugim osuđenim ratnim zločincima.

10. Pozivamo Tužilaštvo BiH na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić da konačno počnu raditi svoj posao. Tužilaštvo BiH je dužno sankcionirati one koji učestvuju u rušenju ustavnog poretka BiH i neizvršavaju odluke Ustavnog suda BiH. Tolerisanje protuzakonitih radnji je također protuzakonito djelo. Klub zastupnika SDA u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH će pozvati ostale klubove da se protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović podnese odgovarajuće krivična prijava.

11. Pozivamo članove VSTV-a da pokrenu procedure smjene Milana Tegeltije zbog prisustva paradržavnom političkom skupu kojeg je organizirao Milorad Dodik, a čiji je cilj rušenje ustavnog poretka u Bosni i Hercegovini. Predsjednik VSTV-a je već odavno izgubio profesionalni kredibilitet i nedopustivo je da se takva osoba, pod direktnom kontrolom Dodikovog SNSD-a, uopće nalazi u pravosudnom sistemu, a pogotovo na čelu VSTV-a.

12. Pozivamo HDZ BiH da predlaganjem predsjednika Federacije BiH pokrene proces uspostave izvršne vlasti u Federaciji BiH, te da se time omogući otvoren i iskren dijalog o izmjenama izbornog zakonodavstva, poštujući presude Evropskog suda za Ljudska prava. Također, očekujemo da HDZ ispravno procijeni aktuelni historijski trenutak i ne svrsatava se na stranu generatora krize.

13. Pozivamo sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da se striktno pridržavaju Ustava, poštuju princip vladavine zakona i prestanu sa generiranjem kriza. Posljedica političkih kriza je odlazak mladih ljudi, izostanak stranih investicija, zaustavljanje rasta ekonomije i pad životnog standarda, što nikome u Bosni i Hercegovini neće donijeti dobro. Umjeto toga, potrebno je da se svi posvetimo ispunjavanju uvjeta iz Mišljenja Evropske komisije, kako bismo ubrzali put BiH prema Evropskoj uniji, te provođenju Programa reformi na NATO-putu.
Klix

Back to top button