SREBRENICA: Učenica s hidžabom verbalno napadnuta u Srebrenici

Učenica devetog razreda Prve osnovne škole u Srebrenici, inicijala F. S., koja nosi hidžab napadnuta je tokom jučerašnjeg dana kada se vraćala kući iz škole.

Kako je kazala njena majka, desetak učenika srpske nacionalnosti opkolilo je njenu kćerku, provocirali su jer je pokrivena i nisu joj dali da ide. Također, kako tvrdi majka, skakali su oko nje i tražili joj maramu.

Srebrenički imam Ahmed Hrustanović kazao nam je kako su ga djevojčicini roditelji upoznali o slučaju te da će danas policijski službenici PS Srebrenica saslušati učenike u prisustvu roditelja, nakon čega će se oglasiti i Medžlis Islamske zajednice Srebrenica.

“Sjećate se slike djece koja veličaju četnike u osnovnoj školi u Srebrenici? Danas su ta ista djeca nakon nastave napala djevojčicu Bošnjakinju koja nosi hidžab. Šta je sljedeće?”, napisao je imam na društvenim mrežama.

https://www.facebook.com/adnan.delic.589/posts/3603559593019219

O slučaju se oglasio i predsjednik udruženja “Dobro” Adnan Delić kojem se obratila djevojčicina majka.

“Dok mi slušamo, a mediji svakodnevno prenose vijesti o voždu iz Laktaša, ima li iko da čuje vapaj djece i roditelja manjeg bh. entiteta? Pitanje djevojčice F. S. i njenih roditelja nije samo njihov problem, nego i problem svih nas! Ko je sljedeći na redu?”, upitao je Delić.

Glasnogovornik PU Zvornik Miljan Bobar potvrdio je za Klix.ba kako je ovaj slučaj prijavljen policiji.

“Policijski službenici PS Srebrenica su postupili prema prijavi. Obaviješten je i dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Bijeljina i Centar za socijalni rad. Nastavljamo rad na utvrđivanju činjenica i rasvjetljavanju ovog događaja”, rekao je Bobar.

Direktor Prve osnovne škole u Srebrenici Dragi Jovanović kazao je da njima nije prijavljen ovaj slučaj.

Klix.ba

Back to top button