Važne preporuke za bh. građane: Ovako se možete zaštiti od koronavirusa

Na web stranici za javno zdravstvo objavljene su upute koje bi pomogle građanima kako da se zaštite od moguće zaraze koronavirusom.

Obavezno praktikujte ‘respiratornu higijenu’, odnosno kad kašljete i kišete prekrijte usta i nos maramicom ili savijenim laktom, maramicu odmah bacite u zatvorenu kantu i operite ruke ili obrišite maramicom na alkoholnoj bazi.

Prekrivanjem usta i nosa prilikom kašljanja i kihanja sprječava se širenje virusa. Ako kišete ili kašljete u ruke, možete kontaminirati predmete i osobe koje dodirnete.

Nošenje hirurške maske može pomoći smanjenju širenja nekih respiratornih bolesti. Međutim, samo nošenje maske ne garantira zaustavljanje širenja bolesti te je potrebno koristiti uz ostale preventivne mjere, koje uključuju higijenu ruku i respiratornu higijenu, te izbjegavanje bliskog kontakta.

Svjetska zdravstvena organizacija zagovara racionalnu upotrebu maski i to u slučajevima kada neko ima respiratorne simptome (kašlje ili kiše) ili postoji sumnja da je obolio od novog koronavirusa ili njeguje oboljelu osobu sa sumnjom na novi koronavirus. Sumnja na infekciju koronavirusom postavlja se kod osobe koja je u posljednjih 14 dana bila u Kini ili je bila u kontaktu s osobom koja je došla iz Kine i ima respiratorne simptome.

Ako se odlučite za nošenje hirurške maske, prije stavljanja maske treba oprati ruke sapunom i vodom ili alkoholnim dezinficijensom. Pokriti usta i nos maskom i provjeriti da rubovi maske dobro prianjaju uz lice. Izbjegavati diranje maske dok se koristi; ako je diramo, potrebno je oprati ruke sapunom i vodom ili alkoholnim dezinficijensom.

Masku koja se navlažila, zamijeniti novom. Nikada ne koristiti istu masku više puta.
Masku skidati sa stražnje strane (ne dirati prednji dio) te je baciti u zatvorenu kantu za otpad. Nakon toga, oprati ruke sapunom i vodom ili alkoholnim dezinficijensom.

Trebate uvijek držati određenu distancu sa drugim ljudima. Osoba zaražena respiratornom bolešću, poput infekcije novim koronavirusom ili virusom gripe, kašljem ili kihanjem izbacuje male kapljice koje sadrže virus. Ako ste preblizu te osobe, možete udahnuti virus i razboljeti se.

Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta, pogotovo kada ruke nisu oprane.

Rukama se dodiruju mnoge površine i predmeti, koji mogu biti kontaminirani (zagađeni) virusom. Ako kontaminiranim rukama dodirnete oči, nos ili usta, virus možete prenijeti na sebe.

Ako imate temperaturu, kašalj i otežano disanje, što prije potražite liječničku pomoć

Recite svom liječniku ako ste bili u Kini gdje je prijavljen novi koronavirus ili ako ste bili u bliskom kontaktu s nekim tko je doputovao iz Kine i ima respiratorne simptome.

Kad god imate temperaturu, kašalj i otežano disanje, važno je odmah potražiti liječničku pomoć, jer se može raditi o ozbiljnoj bolesti. Respiratorni simptomi s temperaturom mogu imati niz uzroka, a ovisno o vašim osobnim kontaktima i eventualnim putovanjima, novi koronavirus bi mogao biti jedan od njih.

Ako imate blage respiratorne simptome i niste putovali u Kinu, primjenjujte osnovnu higijenu ruku i respiratornu higijenu te ostanite kod kuće dok se ne oporavite, ako je moguće.

Bhdijaspora.net

Back to top button