Počelo iznošenje stvari iz crkve izgrađene u dvorištu nane Fate Orlović

Iz crkve koja je izgrađena na dvorištu Fate Orlović u Konjević Polju danas su se, uz policijsko osiguranje, počele iznositi stvari. Riječ je o pražnjenju ovog objekta kako bi se moglo izvršiti njegovo izmještanje na drugu lokaciju.

Naime, Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.

https://www.facebook.com/watch/?v=193153531781960

Rok za izvršenje presude istječe 1. aprila ove godine. Slučaj se odnosi na crkvu koju je Srpska pravoslavna crkvena opština izgradila na imovini koju su podnositelji prijave, odnosno nana Fata Orlović, bili prinuđeni napustiti tokom rata u periodu 1992.-1995.

Tako je ona nakon 15-godišnje pravne bitke dočekala konačnu presudu po kojoj crkva izgrađena u njenom dvorištu u Konjević Polju mora biti izmještena.

Fata Orlović živi u svojoj kući u Konjević Polju, smještenoj tik uz navedenu crkvu koju je Srpska pravoslavna crkvena opština izgradila na imovini koju je u vrijeme ratnih razaranja u periodu od 1992. do 1995. godine morala napustiti skupa sa sedmero djece i mužem Šaćirom pogubljenim tokom agresije na BiH.

Klix.ba

Back to top button