Efendić objavio snimak: Sarajlić nudio zaposlenje delegatu SDA da glasa za drugog kandidata

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić (SDA) objavio je snimak o malverzacijama u pozadini unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo koji su održani u srijedu. Glavni akter na snimku kojeg je objavio Efendić je predsjednik Kadrovske komisije i potpredsjednik SDA Asim Sarajlić.

Kao što je poznato, Efendić je na ovim izborima dobio 40 glasova, te je izgubio protiv Fikreta Prevljaka koji je dobio 59 glasova. No, on je već slijedećeg dana ukazao na neregularnosti navodeći da je od delegata traženo da fotografišu glasačke listiće.

https://www.facebook.com/watch/?v=185937966026386

“U izjavi za medije prije izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo rekao sam da imam saznanja o nekim neprincipijelnim lobiranjima i pritiscima na delegate, ali da ću o tome govoriti nakon izbora. Izbori su završeni i rezultat je svima poznat, ali da ne bi ostao dužan, obavljujem ovaj tonski snimak koji na najbolji mogući način oslikava šta se dešavalo u pozadini ovih izbora. Na snimku se može poslušati kako Asim Sarajlić, predsjednik Kadrovske komisije, i potpredsjednik SDA, nudi zaposlenje supruge jednom od delegata kako bi glasao za drugog kandidata. Smatram da uz ove činjenice Asim Sarajlić ne može više biti predsjednik Kadrovske komisije SDA i očekujem da organi stranke nakon objavljivanja ovog snimka o tome raspravljaju i donesu odgovarajuće odluke. Uz ovakvo djelovanje pojedinaca krajnje su upitni i rezultati same izborne Skupštine”, naveo je Efendić na svom Facebook profilu.

Također, on je dodao da delegat čiji glas se čuje na snimku uprkos ponudama nije “završen“, a na ovaj sastanak otišao je samo kako bi vidio ko stoji iza ponuda koje su upućene većem broju delegata.

U prvoj izjavi nakon pobjede novoizabrani predsjednik sarajevskog odbora Stranke demokratske akcije Fikret Prevljak kazao je da, ukoliko ne bude zajedno sa Semirom Efendićem i njegovim općinskim odborom, onda su svi izgubili.

Klix.ba

Back to top button