Čovjek s najviše hobija: Na jednu krušku nakalemio deset sorti i sve rađaju

U Fojnici postoji nekoliko hobista, a najsvestraniji je 68-godišnji Marjan Glavočević, koji živi sam u jednom od najljepših naselja ove općine koje se zove Tješilo, tri kilometra udaljeno od Fojnice.

Glavočevićevi hobiji su: izrađuje suvenire, stavlja drvene predmete u boce, stavlja plodove jabuke i kruške u staklene boce, bilježi u rokovnike događaje i ljude, bavi se i vremenskom prognozom, vrstan je u kalemljenju voća, ima svoj vlastiti voćnjak od preko 200 stabala voća, sakuplja ljekovite trave, pravi likere… Jedan je od dvadesetak povratnika na Tješilo, kod kuće je na jedno stablo kruške nakalemio 10 sorti, pa tako sad ta kruška daje 10 vrsta različitih plodova.


Stabla sva, a posebno autohtone vrste, redovno okopava, kreči, đubri, obrezuje i sve mora biti pod konac, pedantnom Glavočeviću. Zaposlen je bio kao trgovac, malo je radio i u Austriji, a u penziji uživa uz svoje hobije i tako krati penzionerske dane. Ima nekoliko rokovnika u kojima bilježi sve. Kazao nam je da je najprije počeo stavljati drvene predmete u boce.

“Snimao” šta komšija radi
– Moj komšija Stipo Mijatović je to donio iz Italije i pravio suvenire. Nama znatiželjnicima nije hito otkriti sve tajne tog hobija , „snimao“ sam i pratio kako to radi i otkrio finese. Stavljam drvene predmete, poljoprivredne alatke u boce, to je najgore pri kraju uraditi. Koristi se jelovo drvo dobro suho, ništa ljepilo, sve to radim sa sitnim klinčićima (kajlama). To je za mlađe, treba biti staložen i imati živce. Taj hobi sam započeo davne 1975. godine. Kod stavljanja plodova u boce, odaberem plod kad se malo zametne i formira, ubacim u bocu, pazim da ne uđu insekti, i plod u boci, pričvrščenom za granu raste, u jesen kad sazrije sam otpadne u bocu, operem dobro i to je tako lijepo – kaže Glavočević.

Glavočević nam je kazao da je prilikom povratka u rodnu grudu, pored devastirane kuće pronašao jednu svesku na smeću i počeo u nju bilježiti kakvo je bilo vrijeme taj dan, šta se desilo tog dana, ko je umro od njemu poznatih ljudi…

Bilježi značajne datume
– Najprije sam zabilježio kad je umro poznati glumac Boris Dvornik, kad je umro Janez Drnovšek, predsjednik Slovenije, poštar Halid Muderizović iz Fojnice, Ivica Lijak iz Fojnice, itd. Što se tiče vremenske prognoze, način kako to pratim je od blagdana Svete Lucije, koji je 12 dana prije Božića, kakav bude prvi dan takav će biti januar, kakav drugi dan bit će takav februar i tako sve redom – kaže Glavočević.
Avaz

Back to top button