Alija Izetbegović: Rasprave o korupciji mogu samo ojačati stranku, najgora je tišina i močvara, u baruštini se samo žabe legu

Prvi predsjednik SDA Alija Izetbegović zasigurno je jedan od najznačajnijih bh. državnika. Njegovi moralni principi i danas važe, bar za teorijski, ideal kojem teži savremena SDA. U kontekstu afera koje posljednjih dana potresaju SDA zanimljivo je prisjetit se odnosa koji je Alija Izetbegović imao spram korupcije u stranci.

Alija Izetbegović nije imao ni minimum tolerancije za korupciju u političkom životu i šta više insistirao je na tome da se javno prozovu osobe koje su povezane s korupcije. On je svoj stav o korupciji u SDA javno izrekao i u jednom od intervjua koji je objavljen 1999. godine, a u kojem je upravo pitan da li korupcija razara SDA.

“Da vas podsjetim – mi smo pokrenuli tu temu. Rasprave o korupciji mogu samo ojačati stranku. Najgora je tišina i močvara. U baruštini se samo žabe legu. Sve što se događa pokazuje da je stranka živa, da je to snažan organizam koji se bori protiv napada opasne bolesti. Iz svega ovoga izaći ćemo čistiji i jači”, glasio je odgovor Alije Izetbegovića.

Saff

Back to top button