OVO JE DODIKOV “BOŠNJAK”: Denis Šulić (SNSD) izabran za potpredsjednika NSRS-a

Poslanik SNSD-a Denis Šulić izabran je za potpredsjednika Narodne skupštine RS-a iz reda bošnjačkog naroda.

Šef poslaničkog kluba SNSD-a u NSRS Igor Žunić danas je potvrdio da je Šulić predložen na tu funkciji, što je kasnije i potvrđeno.

Šulićevu kandidaturu je još krajem novembra najavio predsjednik SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a nakon što je Klub poslanika SNSD-a je sredinom oktobra 2019. godine povukao kandidaturu Šulića za potpredsjednika Narodne skupštine.

Podsjetimo, Šulić je predložen na mjesto Senada Bratića koji je smijenjen kao visoki funkcioner SDA jer je optužen da je učestvovao u donošenju Deklaracije, te da svojim djelovanjem kao pripadnik SDA “provodi politiku protiv interesa Republike Srpske”.

Nakon toga Dodik je rekao da ako Bošnjaci hoće da razgovaraju o tome da se vrati Bratić, to je legitiman zahtjev, kao i onaj da SNSD dobije mjesto potpredsjednika Federacije BiH.

Poslanica Poslaničke grupe “Zajedno za BiH“ Begija Smajić ukazala je večeras da Denis Šulić, poslanik Saveza nezavisnih socijaldmeokrata (SNSD), koji je predložen za potpredsjednika Narodne skupštine RS-a, nema legitimitet bošnjačkog naroda.

Istakla je da ta poslanička grupa smatra da je Šulićevo imenovanje još jedan vid diskiminacije nad Bošnjacima i oduzimanje njihovog minimalnog prava predviđenog Ustavom i zakonom.

“Ne želimo da prebrajamo krvna zrnca nikome, ali tokom više od godinu dana našeg mandata u entitetskom parlamentu Šulić nije pokazao da zastupa politiku i stavove Bošnjaka, koji žive u entitetu RS. On je eklatantno zastupao i predstavljao politiku SNSD-a, koja se ni jednim dijelom ne odnosi na zaštitu prava Bošnjaka koji žive na ovim prostorima”, rekla je ona u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a večeras tokom sjednice, prenosi Fena.

FENA

Back to top button