Dodik protiv Ustavnog suda, OHR-a, prihvatnih centara, vojske na granici

U Banjaluci je danas održana proširena sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a.
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je, na konferenciji za novinare, da je vidljivo da su Ustavni sud BiH i OHR dio paketa protiv Republike Srpske koji imaju za cilj da degradiraju njenu ustavnu poziciju.

Istakao da OHR, Ustavni sud BiH i jedan dio međunarodne zajednice vodi kooridnisanu politiku koja je usmjerena protiv Republike Srpske.

-To je podmukla aktivnost prema Srpskoj da se uruše njena dejtonska pozicija. Mi smatramo da postoji potreba da se podrži Dejtonski sporazum i sve što u njemu piše – naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je jedna od tema sastanka bila i migrantska kriza. Istakao da je EU promijenila svoju politiku u vezi s migrantima i odlučila da brani svoje granice.

– Smatramo neprihvatljivim da se angažuju snage na granici sa Srbijom i Crnom Gorom. To nisu mjere. Јoš ni jedna zemlja u okruženju nije donijela odluku o angažmanu oružanih snaga. EU je ukinula politiku otvorenih granica, odlučili su da brane svoje vanjske granice. Ne želimo bilo kakve centre za zadržavanje u Republici Srpskoj – naveo je Dodik.

On je pohvalio mjere zdravstvenog sistema Srpske u vezi sa pojavom virusa korona.

– Smatram da su naši organi poduzeli dobre mjere. Podržavamo i rad humanitarnih organizaciji koje su uključeni, ali i dobrim ponašanjem građana, koji su shvatili ozbiljnost problema – kaže Dodik.

Najavio je i da će Klub SNSD-a u NSRS uputiti novi prijedlog Poslovnika o radu Parlamenta.

– Treba za svaku tačku dnevnog reda utvrditi tačan termin, kako bi i građani mogli znati i pratiti ono što im je interesantno – pojasnio je Dodik.

(Vijesti.ba / RTRS)

Back to top button