OVO NIJE DOBRO! Novi podaci govore da se djeca mogu jednako zaraziti koronavirusom kao i odrasli

Najnovija studija ukazuje na to da se djeca mogu zaraziti koronavirusom u istoj mjeri kao i odrasli.

Prethodna istraživanja pokazala su da će djeca manje vjerojatno od ostalih dobnih skupina razviti teške ili po život opasne simptome, ali do sada nije bilo jasno je li to zato što se nisu zarazila ili su bolje od starijih reagirala na infekciju, piše Nature.

Pratili velik broj kontakata zaraženih

“Djeca će se zaraziti u istoj vjerojatnosti kao i odrasli, ali neće imati teške simptome“, rekao je epidemiolog Justin Lessler s fakulteta Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health u Baltimoreu. Lessler je radio na novom istraživanju s epidemiolozima s Instituta za tehnologiju u Shenzhenu i shenzenskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Svoju analizu objavili su 4. ožujka na serveru medRxiv.

Studija je jedinstvena po tome što su znanstvenici osim zaraženih osoba pratili i veliki broj njihovih bliskih kontakata, od kojih su neki bili zaraženi, a neki ne. Analizirali su 391 osobu dijagnosticiranu na temelju simptoma i 1266 njihovih bliskih kontakata kako bi utvrdili jesu li pozitivni na virus čak i ako nisu imali simptome.

Ustanovili su da će se djeca mlađa od 10 godina koja su potencijalno izložena virusu jednako vjerojatno zaraziti kao i ostale dobne skupine. Također su otkrili da će se osobe koje žive u istom domaćinstvu sa zaraženim pojedincem oko šest puta vjerojatnije zaraziti u usporedbi s ljudima koji su u drugim sredinama stupili u kontakt sa zaraženom osobom.

“Ovo je ključan podatak”

“Ovo je možda prvi jasan dokaz da su djeca podložna zarazi koronavirusom kao i odrasli”, rekao je epidemiolog Ben Cowling sa Sveučilišta u Hong Kongu. Pretpostavlja da nije bilo jakih žarišta zaraze u školama jer su djeca prilikom oboljenja imala samo blage simptome.

Lessler napominje kako još uvijek nije poznato u kojoj mjeri djeca prenose zarazu na druge osobe.

“To je jedno od kritičnih pitanja na koja još nemamo odgovor“, dodao je.

Ova studija bi mogla utjecati na buduće mjere obuzdavanja epidemije.

“Ovo je ključni podatak koji ukazuje na to da zatvaranje škola može biti učinkovita intervencija”, kazala je epidemiologinja Caitlin Rivers.

Bhdijaspora.net

Back to top button