ISLAM NE PRIZNAJE 8. MART – U islamu je svaki dan… dan žena

Klara Cetkin, djevojačko prezime Ajzner (1857. – 1933.), bila je uticajni njemački socijalistički političar židovskog porijekla i borac za ženska prava. Do 1917. je bila aktivna u Socijaldemokratskoj partiji Njemačke, a zatim je stupila u Nezavisnu socijal-demokratsku partiju Njemačke (USPD) i njegovom ekstremnom ljevičarskom krilu, Spartakističkoj ligi – koja je kasnije postala Komunistička partija Njemačke (KPD), koju je ona predstavljala u Rajhstagu tokom Vajmarske Republike od 1920. do 1933.
Cetkinovu je veoma interesovala ženska politika, uključujući borbu za ravnopravnost i pravo glasa za žene. Razvila je socijaldemokratski ženski pokret u Njemačkoj. Od 1891. do 1917. pisala je za SPD-ove ženske novine Die Gleichheit (Jednakost). Godine 1907. postaje vođa novoformirane “Ženske kancelarije” u SPD-u. Organizovala je proslavu prvog “Medunarodnog dana žena”, 8. marta 1911.

Tokom Prvog svjetskog rata, Klara Cetkin je sa Karlom Libknehtom, Rozom Luksemburg i drugim uticajnim političarima iz SPD-a odbacila partijsku politiku Burgfrieden (primirje sa vladom, obećanje o uzdržavanju od svih štrajkova tokom rata). Uz druge antiratne aktivnosti, Cetkinova je organizovala međunarodnu žensku antiratnu konferenciju u Berlinu 1915. godine. Zbog antiratnih stavova bila je hapšena nekoliko puta tokom rata.

Također je bila član izvršnog komiteta Komunističke internacionale (Kominterna) od 1921. do 1933. godine.

Kada su Adolf Hitler i njegova Nacional-socijalistička njemačka radnička partija preuzeli vlast, Komunistička partija Njemačke je izbačena iz Rajhstaga, nakon požara u Rajhstagu, 1933.

Klara Cetkin posljednji put odlazi u egzil, ovoga puta u Sovjetski Savez. Tamo je umrla 20. juna 1933, sa skoro 76 godina. Sahranjena je kod zidina Kremlja u Moskvi.

Glavne aktivnosti Klare Cetkin su bile koncentrisane na nekoliko zanimljivih tema.

Navest ćemo neke od njih, a vi sami prosudite o kakvoj se osobi radi:

Klara Cetkin je bila zagovarač, i pozivala je sve žene svijeta, na:

1. “Slobodnu ljubav” – Što znači da je Klara zagovarač da svaka djevojka ili udata žena ima pravo na svoju slobodnu ljubav, tj. da ako u drugog muškarca, osim onog svog zakonskog supruga, vidi česticu neke vrste ljubavi ona mu se slobodno može posvetiti, osjetiti njegovu ljubav, dati mu svoju, a da u isto vrijeme zadrži već postojeći brak. Ista stvar važi i za djevojku, ona ne mora čuvati svoju nevinost za svog prvog muža i čovjeka života, nevinost je vlastita imovina djevojke i žene pa se može dati svakome za koga se osjeti potreba. Mlada djevojka posvećuje ljubav svom supružniku, ali to ne znači da mu mora dati i nevinost.

2. “Pravo na razvod braka” – Brak kod dotične Klare ne predstavlja nikakvu svetost, brak je proba za pronalaženje sreće, pa ako ta proba ne uspje onda bez ikakvog pokušaja ili truda za bolji život treba se razvesti. I tako praktično razvod braka mora postati svakodnevnica i sasvim normalna stvar.

3. “Abortus je prava stvar” – Pobačaj kod Klare predstavlja popravljanje načinjene greške tokom bračnog ili vanbračnog odnosa. Bez obzira u kojom periodu je taj abortus učinjen, bez obzira na pravo djeteta na normalan razvoj i život u majčinoj utrobi. Bez obzira na sve uvjete i okolnosti.

4. “Žene treba da slave 8. mart” Ženama svijeta, pripada jedna rumena, žarka ruža.
To je dotična Klara Cetkin i njen doprinos čovječanstvu, pa zato bez ikakve predrasude dužni smo da vas posavetujemo i u vezi 8. marta.

Ako budete prihvatili da slavite 8. mart ostat cćete dužni Klari. Nemojte zapostaviti i ostala njena tri načela: slobodna ljubav, abortus i razvod braka. To vam preporučuje Klara Cetkin.

Šta vam Islam preporučuje? I šta Islam u vezi žena kaže?

Islam vam preporučuje i savjetuje da budete što dalje od ove moderne izmišljotine, jer ćete se ovim simboličnim obilježavanjem 8. marta približiti, i proslavi Nove Godine, zatim proslavi Božica, pa proslavi “Svetog” Ðorda (Ðurdevdana), i tako redom ćete sve dublje u tamu zablude zalaziti. Zar ćete se povoditi za riječima Klare Cetkin? Zar ćete napustiti načela Islama?

Islam je priredio veliko počasno mjesto ženi. Islam tebi ne daje za pravo da 8. marta odneseš cvijeće svojoj majci, ženi ili sestri. Nikako. Islam traži da njih voliš, poštuješ, pomažeš svakodnevno. Ako smo u mogućnosti lijepo je da svakog dana donosimo buket cvijeća svojim majkama, ženama i sestrama, a ne povodom jedne žene Klare. Ne povodom njene sugestije samo na taj 8. mart, misleći da ćemo se time otkupiti i tako obavili smo svoju moralnu dužnost. Ne, to je nisko za muslimane… to je veoma nisko.

8. mart je dan, kada se grješne duše sinova, muževa i brace misle ocistiti svih prijestupa buketom ruža!!!

ISLAM NE PRIZNAJE 8. MART. U ISLAMU JE SVAKI DAN.. DAN ŽENA!

Freshpress

Back to top button