NAJTEŽI DODIKOVI POLITIČKI PORAZI: Novi sastav CIK-a samo je vrh ledenog brijega, ovo su najteži porazi SNSD-a u državnim organima…

1.

Korona virus, broj pozitivnih/oboljelih koji se, nažalost, uvećava i u BiH sve ostale vijesti stavio je u drugi plan.

Od krucijalne važnosti je ispoštovati odluke nadležnih.

2.

U sjenci vijesti o virusu koje, poput lavine, nadiru iz cijele BiH, ali i sa svih strana svijeta i zatrpavaju javno mnjenje, ostale su one koje, standardno, svjedoče o novim potvrdama postojećih omraza, sukoba, daljem produbljivanju krize…

3.

Ključna je da je SNSD izgubio kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom, što je za predstavnike ove partije, njihovo vođstvo i poslanike u Predstavničkom domu parlamenta BiH, bio pravi šok. Toliki, da je panika bila opipljiva odmah nakon usvajanja dnevnog reda, da bi, nakon izglasavanja Odluke o promjeni četiri člana CIK-a, poprimila gigantske razmjere.

4.

Iskreno, veći šok je da nisu znali šta se sprema i da su doživjeli poraz u jednoj od najvažnijih predizbornih bitki.

5.

Optužbe i kontraoptužbe između SNSD&co sa jedne i SDS-a i PDP-a, sa druge strane, zbog promjene četiri člana CIK-a, su standardizovana verzija niskih udaraca, koje jedni drugima zadaju već godinama, ali je, kako god se okrene, SNSD doživio izuzetno težak poraz.

6.

Politički saldo Milorada Dodika na poziciji srpskog člana Predsjedništva, nakon gubitka kontrole nad CIK-om, koju je nesporno imao, sve je tanji i tanji; Dodik je već ranije ostao bez dva člana u upravi Centralne banke BiH, nije imenovan novi direktor SIPA (pozicije koje su pripale SNSD-u u dogovoru o raspodjeli vlasti), nije imenovan ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH, (mjesto koje je pripalo njegovom koalicionom partneru – DNS-u); Nije imenovano još niz drugih funkcionera, a blokadom rada institucija BiH, blokiran je i Savjet ministara BiH, na čijem čelu je Zoran Tegeltija (SNSD).

7.

U velikoj političkoj tuči koja se odvija u institucijama BiH, Dodik je izvukao najdeblji kraj, što je, isključivo, posledica njegovih loših odluka.

8.

Uz navedeno, pokazalo se da parlament BiH, Predstavnički dom, može da radi i donosi odluke, tako da je blokada nepotpuna, samim tim i neuspješan alat kojim je Dodik mislio iznuditi benefite kako bi prekinuo sa njom.

9.

Iznudio je jedino gubitke za opciju na čijem je čelu, potpuno urušio i koaliciju koja je formirala Savjet ministara, koji je na “aparatima”, iako je izabran prije samo dva i po mjeseca.

10.

To su činjenice, kao što je činjenica da sve navedene gubiitke Dodik ne može “pokriti” prilično surovim razbijanjem koalicionih partnera DNS-a i SP-a i atakom na opozicioni SDS, koji je za kolateralnu štetu imao isključenje Miće Mićića, gradonačelnika Bijeljine, iz te stranke.

11.

Dodik je učinio mnogo toga da pokaže/dokaže da je BiH potpuno disfunkcionalna, samim tim i neodrživa, ali kada se sagleda stvarni učinak njegovog djelovanja otkako je izabran u Predsjedništvo BiH, nedvosmisleno je da je najveći gubitnik upravo Dodik.

(SB)

Back to top button