DOBRA VIJEST, STIŽU VAKCINE PROTIV KORONA VIRUSA, EVO KAD SE KREĆE SA UPOTREBOM

Moderna Therapeutics, biotehnička tvrtka sa sjedištem u Cambridgeu, Massachusetts, isporučila je prve serije cjepiva COVID-19. Cjepivo je stvoreno samo 42 dana nakon što su sredinom siječnja kineski istraživači objavili genetsku sekvencu virusa COVID_19, zvanu SARS-CoV-2. Prve bočice poslane su Nacionalnom institutu za alergiju i zarazne bolesti (NIAID), dio Nacionalnog instituta za zdravstvo (NIH) u Bethesdi, MD, koji će cjepivo za testiranje na ljudima pripremiti već u travnju.

Cjepiva protiv COVID-19 razvijena su u rekordnom vremenu jer se temelje na relativno novoj genetskoj metodi koja ne zahtijeva ogromne količine virusa. Umjesto toga, cjepivo je prepuno mRNA, genetskog materijala koji dolazi iz DNK i čini proteine. Moderna puni svoje cjepivo mRNA koja kodira prave proteine ​​koronavirusa koji se potom ubrizgavaju u tijelo. Imune stanice u limfnim čvorovima mogu obraditi tu mRNK i započeti stvarati protein na samo pravi način da ih druge imunološke stanice prepoznaju i označe za uništenje.

Kao što je dr. Stephen Hoge, predsjednik Moderne, rekao za TIME ranije ovog mjeseca, „mRNA je zaista slična softverskoj molekuli u biologiji. Dakle, naše cjepivo je poput softverskog programa za tijelo, koji tada ide i stvara [virusne] proteine ​​koji mogu stvoriti imunološki odgovor. ” To znači da se ovom metodom cjepiva može brzo smanjiti, štedeći kritično vrijeme kada se pojavi nova bolest poput COVID-19 i započne zaražavati desetine tisuća ljudi.

Svjetlo-dunjaluka.com/

Back to top button