Od sutra ujutru izolacija za sve građane BiH koji ulaze u zemlju

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović potvrdio je da će na graničnim prelazima u Federaciji BiH sutra ujutro početi primjena mjera da svi građani BiH, koji ulaze u zemlju, budu upućeni u obaveznu izolaciju od 14 dana.

On je istakao da se na graničnim prelazima Bijača, Kamensko, Gorica, Izačić, Šamac i Orašje, te dva međunarodna aerodroma Tuzla i Sarajevo kontinuirano sprovode pojačane kontrole u vezi sa pandemijom virusa korona.

“Rasporedili smo veći broj federalnih sanitarnih inspektora na ovih šest prelaza i dva aerodroma. Oni su tamo fizički prisutni 24 časa i imaju obavezu izricanja rješenja o ograničenom kretanju i izolaciji za građane određenog broja zemalja koji dolaze u BiH, kao i građane BiH koji dolaze iz tih zemalja”, rekao je Ajdinović.

On je precizirao da će, na osnovu zaključaka donesenih na sastanku predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije sa premijerima RS-a Radovanom Viškovićem i FBiH Fadilom Novalićem, održanog u petak u Doboju, svim građanima BiH koji od sutra u 06:00 sati uđu u BiH, bez obzira iz koje zemlje dolazili, biti izricano rješenje o obaveznoj četrnaestodnevnoj izolaciji.

“Poznato je da su svi putnici pri prelasku granice obavezni da ispune sanitarni upitnik”, dodao je Ajdinović.

Kada je u pitanju praćenje mjera koje se primjenjuju na graničnim prelazima, Ajdinović je naveo da Federalna uprava za inspekcijske poslove koordiniše aktivnosti sa kantonalnim MUP-ovima, kao i Republičkim inspektoratom Republike Srpske, zavisno od toga gdje je prebivalište građana BiH koji su ušli na graničnim prelazima koje pokriva Federacija.

“Republički inspektorat ima uvid u sve informacije – imenima i prezimenima lica, adresama, kontakt telefonima i datumu izdavanja rješenja obavezne mjere izolacije kako bi iz svojih nadležnosti mogli da preduzmu mjere izricanja rješenja, s obzirom na to da je riječ o putnicima koji imaju prebivalište u Republici Srpskoj”, objasnio je Ajdinović.

On je najavio da se razmišlja o tome da se inspektoru, koji je vršio kontrolu na graničnom prelazu, bez obzira u nadležnosti kog entiteta je prelaz i bez obzira da li je prebivalište građanina koji je ušao u BiH u Republici Srpskoj ili FBiH, omogući da izrekne mjeru izolacije.

“Ovo bi pomoglo da budemo što aktivniji i praktičniji u radu”, smatra Ajdinović, koji je dodao da bi i u tom slučaju bili razmjenjivani podaci između FBiH i Republike Srpske.

Ajdinović je najavio da bi, pored instaliranih termalnih kamera na aerodromima u Tuzli i Sarajevu, koje pomažu u detekciji eventualno povišene tjelesne temperature putnika, uskoro ovakve kamere trebalo da budu postavljene i na tri najfrekventnija granična prelaza koja pokriva FBiH.

Na sastanku Tegeltije sa Novalićem i Viškovićem zaključeno je da svi državljani BiH koji se vraćaju iz inostranstva od ponedjeljka, 16. marta, budu u izolaciji u trajanju 14 dana.

Klix.ba

Back to top button