Šarović otkrio državnu tajnu, Radončić objasnio kako je s Dodikom riješio problem

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović otkrio je javnosti da se jedna kompanija u Republici Srpskoj “bavi opasnim poslom” i trguje supstancama koje, kako je rekao, mogu biti prijetnja velikim svjetskim silama.

Igrom slučaja, nakon Šarovića u istoj emisiji na FaceTV uživo je gostovao ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić koji se nadovezao na ovu temu kazavši kako nije uredu da Mirko Šarović govori o nečemu što je bila državna tajna, odbacivši navode da se trgovalo bilo čim što nije aluminij.

On je pojasnio da je po saznanju odmah informisao člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika o navedenoj trgovini te da je ona odmah obustavljena i da je Dodik veoma odgovorno reagovao.

“Radilo se o prodaji aluminija, koji je na toj listi da se ne može isporučivati Iranu. Nije bilo nikakvih pritisaka i nikakvog zavrtanja ruke. Ja sam Dodiku saopćio podatke kojima raspolažemo i mi i naši međunarodni partneri”, izjavio je Radončić.

Prema Radončićevim riječima Dodik je tražio da ga povežu sa odgovornim osobama te kompanije te precizno zabranio bilo kakav posao sa tom zemljom.

Na sastanku sa Radončićem i Dodikom prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač te je sve, kako kaže Radončić, riješeno za pet minuta.

On je pojasnio da se aluminij može koristiti u vojne svrhe i da su svi metali na listi sankcija za izvoz u Iran.

Prema pisanju Žurnala, zvornička kompanija Alumina – odosno Birač pod istragom je zbog povezanosti sa iranskim nuklearnim programom. Posao oko izvoza glinice proizvedene u Zvorniku u BiH su dogovarale diplomate iz iranske ambasade u Sarajevu. Upravo zbog toga 9. marta ove godine, državni ministar Fahrudin Radončić je razgovarao sa iranskim ambasadorom u BiH Mahmoudom Heidarijem.

Prije toga, kako piše Žurnal, na sastanku su bili prisutni i službenici Ambasade Irana koji su išli na sastanke u Zvornik, gdje su sa izvršnim direktorima Alumine, odnosno Birača, dogovarali izvoz prašine od glinice koja se koristi u nuklearnom programu.

Izvoz ove sirovine trebao je biti obavljen preko firmi iz Turske i Pakistana, tako da Alumina formalno ne bi bila povezana sa krajnjim kupcima iz Irana. Nakon što su bh. sigurnosne službe dobile ovu informaciju, te u saradnji sa međunarodnim partnerima provjerili detalje, Radončić je otputovao u Banju Luku da o svemu obavijesti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Dodik je istog dana konaktirao čelnike Alumine, te naredio da se posao odmah obustavi.

Uprava zvorničke kompanije, prema navodima ovog magazina, se pravdala da je u pitanju saradnja sa “civilnom”, a ne vojnom industrijom.

Radončić je prije sedam dana na pitanje novinara portala Klix.ba koji je “problem” riješio sa Dodikom bio tajnovit.

“Radi se o nečemu što spada u apsolutno državnu tajnu. Ta formulacija da se radi o ekstremno važnom pitanju koje može naštetiti državnim i nacionalnim interesima BiH je tačna, ali to je riješeno”, odgovorio je Radončić.

Klix.ba

Back to top button