Preporuke: Evo šta treba raditi osoba u izolaciji i njeni ukućani

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS objavilo je preporuka za čišćenje i dezinfekciju prostora za vrijeme kućne izolacije. One su sljedeće:

Osobu u kućnoj izolaciji treba smjestiti u posebnu i dobro prozračenu sobu.

Članovi koji žive u istom domaćinstvu s osobom u kućnoj izolaciji, trebaju ostati u drugoj sobi ili održavati udaljenost od najmanje 1 m od osobe u izolaciji, dobro provjetravati zajedničke prostorije (kuhinja, kupatilo) i izbjegavati da dijele predmete iz neposrednog okruženja osobe (četkice za zube, jelo, posuđe, čaše, peškire, krpe ili posteljinu).

Zbog mogućeg preživljavanja virusa COVID-19 u okolini nekoliko dana i na različitim površinama i više od 48 sati na sobnoj temperaturi (20°C), prostore i predmete potencijalno kontaminirane COVID-19 treba očistiti i dezinfikovati prije ponovne upotrebe.

Čišćenje toplom vodom i deterdžentima u domaćinstvu i upotreba uobičajenih dezinfekcionih sredstava trebalo bi da budu dovoljni za opšte čišćenje iz predostrožnosti.

Kada osoba bude izolovana u drugom objektu, prostore i predmete treba očistiti i dezinfikovati prije ponovne upotrebe od strane drugih osoba.

Izvršiti higijenu ruku nakon bilo koje vrste kontakta sa osobom u izolaciji ili njenim neposrednim okruženjem.

Osobe koje su u kućnoj izolaciji, treba da se pridržavaju sljedećih preporuka i sanitarno higijenskih mjera čišćenja i dezinfekcije prostora i predmeta:

Potrebna zaštitna oprema i sredstva:

Lična zaštitna oprema (rukavice, zaštitna hirurška maska), radna odjeća;
Plastične vrećice, kanta s vodom, krpe, brisač sa vodom;

Deterdženti za upotrebu u domaćinstvu;

Dezinfekciona sredstva koja se preporučuju prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)

Detaljnije informacije dostupne su na OVOM linku.

Radio Sarajevo

Back to top button