Prečesto pranje i dezinfekcija ruku: Zašto je opasno kada vam se koža isuši i popuca!

Prvi spoljašnji sloj kože je najvažnija i najjača barijera protiv ulaska mikroorganizama u telo

Foto: Shutterstock
Higijena je prva linija obrane od zaraze virusom i njegovog širenja. Ipak, osobe koje imaju suvu kožu ili neka kožna oboljenja mogu čestim pranjem ruku kožu samo da oštete. Čak i osobe koje imaju zdravu kožu mogu da preteraju ako koriste jaka alkoholna sredstva za dezinfekciju.

Za magazin Medical News Today dermatolog dr Zainab Lafta je objasnila:

“Učestalo korišćenje dezinfekcionih sredstva za ruke i pranje ruku može da ošteti gornji sloj kože i tako joj oduzme jedinu barijeru zaštite od infekcija. Jaki sapuni mogu da pogoršaju dermatitis (crvena, suva koža koja se ljušti), posebno na područjima između prstiju.”

Kako biste ovo izbegli, doktorka savetuje da koristite kreme za ruke nakon svakog pranja. Osim toga, važno je dobro osušiti ruke čistim i suvim peškirom jer se virusi lakše razmnožavaju na vlažnim površinama, a vlaga i isušuje kožu pa je tako može lišiti prirodnih ulja koja su vrlo važna zaštita.

Dr Lafta predlaže sledeće:

Perite ruke sapunom i vodom, pa namažite kremom;

Koristite gel za dezinfekciju na bazi alkohola i naknadno ruke namažite kremom.

Tamjan ubija sve viruse u vazduhu i leči pluća: Evo zašto je neophodno da baš danas okadite kuću ili stan!

foto: Shutterstock
Kako umanjiti štetan utjecaj čestog pranja ruku?

Britansko udruženje dermatologa ne želi da uplaši ljude i dovede do toga da ne peru ruke, ali ipak savetuju kako umanjiti posledice čestog pranja ruku:

Kreme za ruke su obavezne za tretiranje dermatitisa. Pomažu kod obnove kože i trebalo bi da se nanose nakon svakog pranja i kad god osetite da vam je koža suva.

Emolijensi (ovlaživači) nakon pranja kože takođe mogu pomoći. Savetuju da je za neka stanja dobro staviti ih na ruke pre spavanja i navući pamučne rukavice i ostaviti tako preko noći.

Kad perete sudove, koristite blaga sredstva ili rukavice.

Autor: Stil / Ordinacija.hr

Back to top button