Stručnjaci upozoravaju: Ako ovo nosite, uzalud perete i dezinficirate ruke!

U jeku epidemije svakodnevno nošenje nakita je loše za vaše zdravlje i higijenu, pokazala je studija. Ranije istraživanje pokazalo je da osobe koje nose prstenje, nakon korištenja dezinfekcijskih sredstava, imaju više bakterija na rukama, nego oni koji nemaju nakit.

Nošenje nakita tijekom epidemije korona virusa onemogućava efikasno pranje ruku i dezinfekciju. Prvenstveno se to odnosi na prstenje i narukvice, tvrde stručnjaci.

Naime, istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Georgia je pokazalo da osobe koje nose nakit ne mogu dovoljno dobro održavati higijenu jer koža ispod nakita ostaje zaštićena od dezinfekcije i postaje idealno mjesto za razvoj bakterija.

Osim toga, dokazali su da osobe koje ne nose prstenje bolje operu svoje ruke od onih kojih nose ovaj nakit.

Sredstvo za dezinfekciju također je manje efikasno zbog nakita.

Ranije istraživanje pokazalo je da osobe koje nose prstenje, nakon korištenja dezinfekcijskih sredstava, imaju više bakterija na rukama, nego oni koji nemaju nakit.

Ali, treba znati da nije dovoljno samo skinuti nakit za vrijeme pranja ruku i dezinfekcije.

“Ako je vaš nakit zaražen bakterijama i vi ga samo vratite nakon pranja ruku, vaše ruke ponovno će biti zaražene”, rekla je Lucy Wilson, stručnjak za zdravlje koja dodaje:

“Ako nećete dezinficirati vaš nakit, onda ga nemojte ni skidati pa ponovo stavljati”.

Ako ipak ne želite skinuti svoj nakit, stručnjaci preporučuju da uz pranje ruku sapunom i toplom vodom operete i nakit kako biste bili sigurni da ste ga dezinficirali od svih bakterija.

Ali, nikako ga nemojte prati dezinfekcijskim sredstvom jer ćete ga tako uništiti.

Preuzeto sa: SvjetloDunjaluka

Back to top button