Koliko stvarno (ne) pomažu zaštitne rukavice u vrijeme ove pandemije?

Osobe zabrinute zbog prijenosa zaraznih bolesti trebale bi dati prednost osobnoj, respiratornoj i higijeni ruku, zaključili su

Naravno, u situaciji kakva je trenutačna ljudi traže i druge načine koji će im pomoći u borbi protiv zaraze, a jedan od njih je nošenje zaštitnih rukavica.

Pitanje je pomažu li te rukavice uistinu u zaštiti od virusa?

Iz britanske Nacionalne zdravstvene službe poručili su da zaštitne maske i rukavice igraju vrlo važnu ulogu u kliničkog okruženju, međutim da postoji “vrlo malo rasprostranjenih dokaza” da su korisni za javnost.

Poručili su da oni kao organizacija ne preporučuju uporabu rukavica kao zaštitnu mjeru protiv koronavirusa za širu javnost.

Osobe zabrinute zbog prijenosa zaraznih bolesti trebale bi dati prednost osobnoj, respiratornoj i higijeni ruku, zaključili su.

Napomenuto je i da rukavice daju lažni osjećaj sigurnosti, dok je zapravo pranje ruku sapunom i vodom i redovito korištenje sredstva za dezinfekciju mnogo bolja mjera opreza.

Naime, rukavice su zapravo “druga koža” koja će vas zaštititi samo ako je perete i/ili mijenjate redovito – kao i ruke. Naprimjer, ako rukavicama dotaknete prljavu površinu, a zatim svoje lice, njihovo nošenje nema smisla.

(Zadovoljna, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Back to top button