NAJDRAŽI GOST SE POLAKO SPREMA ZA ODLAZAK, JESMO LI GA DOBRO UGOSTILI?

Autor: Muamer Keranović
Dan za danom, teravija za teravijom, iftar za iftarom, sehur za sehurom i dođe vrijeme da se najdraži nam gost Ramazan polako sprema za odlazak.

Da li smo ga dobro ugostili? Da li smo ga mogli bolje ugostiti? Na ta pitanja svaka osoba pojedinačano treba dati odgovor. Znamo da nam je najdraži gost donio razne hedije, koje će nam In sha Allah koristiti na budućem svijetu, a iskreno se nadamo da smo i mi njega ugostili u svojim kućama onako kako priliči jednom takvom svetom gostu odnosno mjesecu.

Nažalost ima ljudi koji nisu osjetili slast Ramazana i ne tuguju previše za njim, takvima želimo da im Allah subhanehu ve te’ala podari uputu te da osjete šta znači ispoštovati ovog važnog gosta koji sa sobom donosi samo dobro. Prenosi se od Sehla bin Sa’da, radijAllahu anhu, da je Resulullah, sallAllahu alejhi we sellem, rekao: ”U Džennetu zaista postoje vrata zvana ‘Rejjan’ na koja će na Sudnjem danu ulaziti samo postači i niko drugi osim njih neće ulaziti.

I reći će se: ‘Gdje su postači?’, pa će oni na njih ulaziti i kad posljednji od postača uđe, ona će se zatvoriti i niko više neće na njih ući.”’ (Muttefekun alejhi)
Svima onima koji su ovog gosta dočekali i ugostili svojim postom, ibadetima i dobrim djelima, želimo da im Allah ukabuli post, ibadete i dobra djela i da nas sve spoji u Džennetu i da uđemo u Džennet na vrata Rejjan.

Amin Ja Rabbi.
Portal Svjetlo Dunjaluka

Back to top button