SVAKOG JUTRA URADITE OVO KAKO BI UNISTILI SVE BAKTERIJE KOJE SU VAM UŠLE U STAN: NIKO NE ZNA ZA OVAJ TRIK, A SPAŠAVA ZDRAVLJE!

S obzirom na to u kakvoj se trenutno situaciji nalazimo zbog novonastalog virusa, ne bi bilo loše da pročitate današnji savjet i da ga se pridržavate. Na ovako jednostavan način ćete spriječiti život bakterija u sobama vašeg doma.

Svjetlost koju tokom dana pustite da vam uđe u dom, može da unisti bakterije i na taj način da vam pomogne u smanjenju respiratornih problema. Istraživanje koje je sprovedeno na Sveučilištu u Oregonu, proveo je tim na čijem je čelu bio dr. Ashkaan Fahimipour, pokazalo je da postoji povezanost između izlođenosti svjetlu i broja bakterija u prašini.

Istraživači su, naime, tri sobe izložili razčičitim uslovima. Jedna je soba bila u mraku, druga je bila izložena sunčevoj svjetlosti, dok je treća soba bila izložena UV zrakama. Mračna soba je poslije 90 dana bila najprigladnija za život odnosno za nastanaka bakterija te ih je u njoj bilo 12 % više, dok je u preostalim prostorijama koje su bile izložene UV zrakama bilo održivo 6,8 odnosno 6,1 posto bakterija. Bakterije koje su se nalazila u mračnoj sobi su bile povezanije sa respiratornim problemima od bakterija iz ostale svije sobe.

Stoga, čim budete vidjeli sunce, koga je sve više u ovom periodu na našem području, podignite svoje roletne, maknite zavjese i uživajte u njemu. Prozore širom otvorite i na taj način dopustite svjetlosti da prodre u vaš dom. Tako ćete se zaštitit, a vaša pluća kao i ostatak respiratornog sistema će vam biti mnogo zahvalni, jer će te na taj način podići nivo vašem imunog sistema.

Izvor: magazindan.info / foto: pinterest.com

Back to top button