UPUTSTVO KORAK PO KORAK: Evo kako da sami napravite ZAŠTITNU MASKU KOD KUĆE, već imate sve što vam treba!

Foto: Stil / Privatna arhiva

Korona virus potpuno je ispraznio zalihe hirurških maski u apotekama, pa u nedostatku kupovnih, prisećamo se kakve maske su se nosile kao najbolja zaštita u vreme kada današnje nisu ni postojale.

Istraživali smo po internetu i pronašli savjete kako da sami napravite masku kod kuće koja bi trebalo da zaštiti i vas i druge ljude, ukoliko vi imate neke respiratorne tegobe.

U pitanju su savjeti ljudi medicinske struke koje su ovih dana dijelili na društvenim mrežama.

Potrebno je: pamučna tetra pelena ili neko drugo platno od 100 % pamuka, koje može da se otkuvava na 95 stepeni, lastiš ili traka, parče celuloze (papirni ubrus, salveta), keper ili neko drugo platno, igla i konac.

Prvo napravite pravougaonu osnovu od platna (mi smo koristili bijeli keper). Obrubite sa strana i napravite dvije “falte” sa obe strane.

foto: Stil / Privatna arhiva

Zaštitne maske imaju ove falte jer se savjetuje da na licu imate dva zaštitna sloja. Kada se zbog falti platno presavije, to je to.

Našijte lastiš ili traku sa strane, koji će pomoći da maska čvrsto stoji na licu.

Hirurške maske koje se kupuju u apotekama prave se od filter materijala, koji nama trenutno nije dostupan, i zbog toga koristimo pamučnu pelenu.


foto: Stil / Privatna arhiva

Iskrojite duži pravougaonik od pelene (malo manje nego dvostruko viši od platna) koji treba da se presavije i uklopi u platno od kepera (treba da bude malo manje, da ne bi virilo spolja), tako da dobijete dva sloja pamučne pelene.

foto: Stil / Privatna arhiva

Odozdo će pelena biti zatvorena, a za bočne strane kepera treba da je zašijete sa unutrašnje strane. Gornji dio pelene treba da ostane otvoren, kako biste u njega mogli da stavljate list celuloze (ubrus ili salvetu).

foto: Stil / Privatna arhiva


foto: Stil / Privatna arhiva

Razlog zašto zaštitne maske imaju zaštitni efekat najviše dva sata jeste to što se navlaže od usta i nosa. Tada ih treba skinuti i zamijeniti drugom maskom.

Ako spadate među one koji ne rade od kuće već i dalje idete kroz prevoz i na posao gdje dolazite u kontakt sa ljudima, napravite nekoliko maski, nosite ih sa sobom i po potrebi mijenjajte.

Kada maske iskoristite, izvucite celulozu i bacite, a masku operite u mašini na 95 stepeni, osušite i ispeglajte; tada je sterilisana i ponovo spremna za upotrebu. Ne zaboravite da ubacite novu salvetu ili ubrus.

(Stil.kurir.rs)

Back to top button