Većina ljudi pogrešno dezinfikuje kuću: Evo kako se koristi izbjeljivač

Još uvek mnogo nepoznanica okružuje korona virus, odnosno COVID-19, a među obaveznim mjerama preventive svkakako je i dezinfikovanje svih površina sa kojima smo u kontaktu. A kako i čime pravilno dezinfikovati kućne površine?
Kako dezinfikovati stan?
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao je saopštenje o pravilnom načinu čišćenja i dezinfikovanja kuće. Kako navodi CDC, korona virus može da opstane od par sati pa do par dana na različitim površinama, a površine mogu da se čiste i dezinfikuju, pri čemu treba obratiti pažnju na razliku.

Čišćenje je uklanjanje bakterija, prljavštine i nečistoća sa površina. Čišćenje ne ubija bakterije već ih uklanja, smanjuje njihov broj i smanjuje i rizik od širenja infekcije.

Dezinfekcija, s druge strane, ubija bakterije na tretiranim površinama. Pravilan postupak bio bi prvo očistiti, pa onda dezinficirati tretiranu površinu.

NA ŠTA OBRATITI PAŽNJU?
Redovno čistite i dezinfikujte često korišćene površine poput kvaka, prekidača za svetlo, stolova, stolica, daljinskih upravljača, slavina, toaleta.

KAKO ČISTITI POVRŠINE?
Poželjno bi bilo da pri čišćenju koristite jednokratne rukavice koje ćete baciti po upotrebi.

Ako je površina prljava, prvo je očistite deterdžentom, a tek onda pristupite dezinfekciji.

ČIME DEZINFIKOVATI?
Razblaženim izbjeljivačima. Pored toga, savjetuju se i rastvori sa najmanje 70 odsto alkohola. Za izbjeljivače pratite uputstva proizvođača za razblaživanje i nikada ne mješajte izbjeljivače sa drugim sredstvima za dezinfekciju.

Opšta preporuka za razblaživanje glasi:

– 5 kašika izbjeljivača na 4 litra vode.

– 4 kašičice izbjeljivača na 1000ml vode.

Takođe, pri korišćenju sredstava na bazi izbjeljivača važi preporuka korišćenja maske za lice jer izbeljivači nagrizaju sluzokožu i time olakšavaju pristup virusima.
www.atvbl.com

Back to top button