Pacijenti iz Zenice, prvozaraženi koronavirusom u FBiH, se oporavili i danas idu kući

Tri osobe koje su bile zaražene koronavirusom i smještene u zeničkom izolatoriju nakon negativnih testova na koronavirus puštene su kući, čime je broj aktivno zaraženih u Zenici pao na samo jednu osobu.

Radi se o dvije ženske i jednoj muškoj osobi koje su bile prvozaraženi koronavirusom u Federaciji Bosne i Hercegovine. Radi se o 51-godišnjoj i 19-godišnjoj Zeničanki i 26-godišnjem muškarcu koji su na italijanskom aerodromu zaraženi koronavirusom pri povratku iz Njemačke u BiH.

Oni su odmah po dolasku u BiH, tačnije prije dolaska u Zenicu, kontaktirali Higijensko-epidemiološku službu Zenice te zatražili smjernice koje trebaju poduzeti po dolasku u Zenicu. Savjetovano im je da idu u kućnu izolaciju, što su uradili i ispoštovali sve procedure dok im nisu uzeti brisevi i potvrđen koronavirus.

Nekoliko dana poslije uzeti su im brisevi, prvo 51-godišnjoj Zeničanki, a zatim, njenoj kćerki i zetu koji su bili drugi i treći slučaj koronavirusa u Zenici, nakon čega su 10. marta smješteni u izolatorij zeničkog stacionara. Međutim, vrijeme provedeno u kućnoj izolaciji također im se računa u period oporavka, što znači da su u izolaciji proveli ukupno 20 dana.

U izolatoriju su boravili od 10. marta, a nakon uzetih briseva i negativnih rezultata na koronavirus, kao i stabilne epidemiološke slike i urednog zdravstvenog stanja, danas će biti pušteni kući.

Upravo savjesnost ovih Zeničana spriječila je širenje ovog virusa u Zenici na više osoba, a nakon današnjeg dana u Zenici je još samo jedan slučaj koronavirusa koji je “uvezen” iz Italije.

Klix.ba

Back to top button