Italijani objavili kad možemo očekivati vrhunac pandemije u Evropi i šire!

Italija, sa 11.500 umrlih i više od 100.000 zaraženih, počinje osjećati rezultate mjera izolacije i nakon tri sedmice bilježi ohrabrujuće rezultate.

Vrhunac pandemije koronavirusa u zemljama koje se smatraju žarištem u Evropi je, kako su naveli naučnici, na vidiku, ali uprkos rigoroznim mjerama izolacije virus ne pokazuje znakove slabljenja, posebno je to uočljivo u Americi.

Kako javlja AFP, Italija, sa 11.500 umrlih i više od 100.000 zaraženih, počinje osjećati rezultate mjera izolacije i nakon tri sedmice bilježi ohrabrujuće rezultate.

– Vrhunac možemo očekivati za sedam do 10 dana, a potom pad broja zaraženih – kazao je zamjenik ministra zdravstva Pjerpaolo Sileri (Pierpaolo).

Dodaje, međutim, da Italija neće ublažiti mjere koje su trenutno na snazi te da će izolaciju građana produžiti “sigurno još do Uskrsa, 12. aprila”.

U Francuskoj, u kojoj je od koronavirusa u bolnicama umrlo više od 3.000 ljudi, medicinsko osoblje je na izmaku snaga.

Istovremeno, Njemačka bi ove godine mogla doživjeti pad ekonomskog rasta za 2,8 posto, upozorili su stručnjaci.

U Americi, s najvećim brojem oboljelih, njih 160.000, i skoro 3.000 umrlih, vrhunac epidemije je još daleko. Najteže je stanje u Njujorku, gdje je pristao brod bolnica američke ratne mornarice s oko 1.000 bolničkih kreveta, ali stanje se pogoršava u državi Luizijani, Čikagu i Detroitu.

bhdijaspora.net

Back to top button