Tramp: Kina lagala o broju umrlih od koronavirusa

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brajen izjavio je kako “nije u poziciji da potvrdi brojeve koji stižu iz Kine”

Donald Tramp

FOTO: AVAZ

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je kako se čini da su statistički podaci iz Kine o koronavirusu prikazani sa “malo svjetlije strane”, a njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost da Vašington ne može znati jesu li brojevi iz Pekinga tačni.

Ovi komentari objavljeni su nakon što je jedan utjecajni republikanski poslanik javno posumnjao u podatke iz Kine, a mediji izvijestili da se u povjerljivom američkom obavještajnom izvještaju navodi da je umanjen ukupan broj zaraženih i umrlih.

Epidemija je krajem 2019. godine počela u Kini, ali u toj zemlji do danas ima manje zaraženih i umrlih nego u SAD, gdje je do sada registrirano 214.000 inficiranih i 4.800 umrlih, što je najveća epidemija u svijetu.

Tramp je na konferenciji za novinare rekao da nije primio obavještajni izvještaj o podacima iz Kine.

– Čini se da su brojevi prikazani sa malo svjetlije strane u odnosu na ono što smo vidjeli i što je objavljeno i ljubazan sam kada to kažem – dodao je američki predsjednik.

On je rekao da je prošle sedmice razgovarao telefonom s kineskim predsjednikom Si Đinpingom o borbi Kine protiv virusa, ali da brojevi nisu bili tema.

Tramp je od tada ublažio kritiziranje Kine i izjavio da je odnos Amerike s tom zemljom “veoma dobar” te da obje strane žele da sačuvaju trgovinski sporazum, postignut ranije ove godine.

– Kada je riječ o tome da li su njihovi brojevi precizni, ja nisam računovođa iz Kine – rekao je predsjednik SAD.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brajen izjavio je kako “nije u poziciji da potvrdi brojeve koji stižu iz Kine”.

Avaz.ba